Kamervoorzitter wil gezamenlijke bestrijding zeepiraterij
21 Feb 2013, 19:00
foto
De Surinaamse patrouilleboot op de Nickerie-en Corantijnrivier. (Foto: KPS)


De Guyanese regering moet Suriname om hulp vragen. Dit zegt Hemchand Jaichand, voorzitter van de Kamers van Koophandel van de Boven-Corantijn van Guyana. Hij vraagt zijn regering ook om samen te werken met Surinaamse collega’s om de veiligheid op de Corantijnrivier te vergroten.

Vijf vissers zijn dinsdag in het holst van de nacht bruut aangevallen met degens en geweren op de Corantijnrivier. Na de aanval zijn de vissers aan hun lot overgelaten. Ze zagen kans om “één van de langste, martelende nachten van hun leven te overleven.” Met alle krachtinspanning zwommen de slachtoffers naar de dichtstbijzijnde oever en kwamen uitgeput, gewond en totaal getraumatiseerd aan in Nickerie.

De piraten gingen ervandoor met meer dan US$ 1,5 miljoen aan goederen, inclusief de boot. "De Kamer is erg bezorgd over de gebeurtenissen in de visserijsector. We hebben keer op keer gezegd dat er enig gezag nodig is om de veiligheid op de rivier te garanderen.”

Patrouilles Corantijnrivier
Jaichands standpunt is dat de Guyanese regering onderhandelt met Suriname over patrouilles over hun respectieve delen van de Corantijnrivier. “Op zo’n manier kan de piraterij op de Corantijnrivier worden teruggedrongen.” Er is met een aantal vissers gesproken die miljoenen dollars hebben geïnvesteerd.

Hij zei dat de Kamer heeft gesproken om een aantal vissers die hebben miljoenen dollars geïnvesteerd. Eén van de problemen waarmee ze kampen, is dat ze geen mensen vinden om te werken op de rivier, "omdat je niet zeker bent als je terugkomt als je ’s ochtends vertrekt.” De hele kwestie zorgt ervoor dat de mensen bang zijn om te investeren, stelde Jaichand.

(Bron: Kaieteur News)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May