Krijgsraad wacht op Constitutioneel Hof
21 Feb 2013, 06:00
foto


Het verzoek van advocaat Irwin Kanhai om het 8 december strafproces is afgewezen door de raadkamer van de Krijgsraad omdat de rechtsvraag over inmenging in het rechtsproces eerst beantwoord moet worden. Volgens de grondwet kan deze vraag alleen door het Constitutioneel Hof worden beantwoord. Daar houdt de Krijgsraad zich aan.

Kanhai had een verzoekschrift ingediend bij de Krijgsraad namens zijn cliënten Errol Alibux, Iwan Krolis en Imro Themen. De raadsman vindt dat het Constitutioneel Hof niet bestaat waardoor de Krijgsraad en het Openbaar Ministerie hier niet op kunnen beroepen. Op grond hiervan vroeg hij om het proces te beëindigen, want er is een amnestiewet aangenomen door De Nationale Assemblee en afgekondigd door de regering. Kanhai voert aan dat het rechtsproces niet langdurig onderbroken kan worden, want zijn cliënten worden te lang in het ongewisse gelaten, wat volgens de wet ook niet kan.

Toetsen van grondwet
Verwijzend naar de grondwet in het vonnis in mei vorig jaar, schorste de Krijgsraad het proces. Aan het Openbaar Ministerie werd gevraagd om de indringende rechtsvraag beantwoord te krijgen of de wetgevende macht zich mag inmengen in een zaak die aanhangig is gemaakt bij de rechter. In de grondwet artikel 131 lid 3 staat dat “Elke inmenging inzake de opsporing en de vervolging en in zaken bij de rechter aanhangig, is verboden”. Het Openbaar Ministerie stelde zich ook op het standpunt dat het Constitutioneel Hof het orgaan is om dit artikel van de grondwet te toetsen.

Procureur-generaal Soebhaas Punwasi zegt aan Starnieuws dat hij intussen het vonnis heeft ontvangen, waarbij duidelijk gesteld is dat "de prealabele rechtsvraag door het Constitutioneel Hof moet worden beantwoord". Het Openbaar Ministerie zal in dit stadium geen stappen ondernemen om opheffing van de schorsing te vragen. "De voortzetting van deze zaak is afhankelijk van de beantwoording van de prealabele vraag is de beslissing van de Krijgsraad". Punwasi wil zich niet uitlaten over deze kwestie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May