Santokhi: Niet ondersteunen Ramdin is zwak buitenlands beleid
21 Feb 2013, 01:00
foto
Ambassadeur Albert Ramdin, assistent secretaris-generaal OAS.


Het niet ondersteunen van de kandidatuur van ambassadeur Albert Ramdin voor de functie van secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is zwak buitenlands beleid. Dit vindt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Hij stelt dat de argumenten van minister Winston Lackin in de media totaal niet steekhoudend. Het Nieuw Front zal duidelijkheid van de regering vragen.

Lackin heeft in Starnieuws en andere media te kennen gegeven dat assistent secretaris-generaal Ramdin geen draagvlak zou hebben. Mexico en Costa Rica zouden ook belangstelling hebben voor deze functie. Santokhi merkt op dat Ramdin gedragen wordt door diverse Caricom-landen en ook binnen Latijns-Amerika. Hij is al langer dan acht jaar in een toppositie bij de OAS en heeft diverse missies geleid.

Een leider binnen Caricom
Santokhi wijst er op dat Ramdin een 'Caricom national' is. De OAS wordt gedomineerd door de Latijns-Amerikaanse landen en de Caricom heeft nog nooit de functie van secretaris-generaal bekleed. "Nu hebben wij iemand die alle skills heeft en gedragen wordt door diverse landen uit de Caricom, dan wordt hij niet ondersteund". Dit kan bij de VHP-voorzitter er echt niet in. Er moet meer achter deze zaak schuilen.

"Als er onvoldoende draagvlak zou zijn, dan moet de regering een beter buitenlands beleid voeren", merkt Santokhi op. Hij zegt dat op basis van een gesprek met Guyana, die een kandidaat voor assistent secretaris-generaal wil voordragen, besloten wordt om Ramdin niet te kandideren. "En dan stelt de regering dat Surinamers in hoge posities moeten komen, dan ondersteun je Ramdin niet. De regering gaat voorbij aan de belangen van Caricom die nu in 45 jaar de kans heeft om eindelijk de hoogste positie te bekleden in de OAS", stelt de politicus. Hij merkt op dat zelfs al zou Ramdin het niet halen, dan nog moest hij in de gelegenheid gesteld worden om zich kandidaat te stellen, "want hij is een leider binnen Caricom die de capaciteiten heeft voor die functie". Door het slechte buitenlandse beleid en door de aanname van de amnestiewet, heeft de regering volgens Santokhi de kansen van Suriname en Caricom verspeeld. "Wij willen de argumenten horen. Er moet transparantie hierover zijn", benadrukt Santokhi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May