Para bespaart maandelijks SRD 50.000 aan vuilophaal
21 Feb 2013, 09:00
foto
Districtscommissaris Jerry Miranda (midden) legt uit wat de voordelen zijn van vuilophaal in Para. Naast hem zijn collega van Wanica, Rawien Jiawan. (Foto: Raoul Lith)


Het vuilophaalbeleid van districtscommissaris (dc) Jerry Miranda bespaart Para per maand SRD 50.000. De totale kosten zijn van SRD 70.000 teruggebracht naar SRD 20.000. Miranda heeft dit gisteren aangegeven tijdens een bespreking met personen belast met de vuilophaal in het district Wanica.

Het succes is niet van een leien dakje gegaan. Het project is in drie fasen uitgevoerd en zijn de fouten gaandeweg gecorrigeerd. Para heeft gele vuilzakken die de bewoners kopen voor 55 dollarcent per stuk.

Het vuil wordt langs de straten in vuilnisrekken geplaatst en wordt opgehaald door de bestuursdienst van Para. Alle andere vuilniszakken worden niet meegenomen. Er is een rooster opgesteld en de bewoners van het district weten precies op welke dagen de vuilwagen langskomt en welke buurten worden aangedaan.

Hard optreden
De winkeliers leveren een bijdrage en wordt hun het vuil dan ook opgehaald. Het districtsfonds krijgt vijf dollarcent per zak en dekt met deze gelden tal van onkosten. Ook het machinepark van het commissariaat is vergroot en kan het vuil beter worden opgehaald.

Dc Miranda heeft zijn collega van Wanica, Rawien Jiawan, geadviseerd hard op te treden. “In de vergunning van winkeliers is duidelijk aangegeven dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun vuil. Dit vuil moeten zij zelf opruimen en mogen zij het niet dumpen op de bermen of langs de straten.” Nadat het vuil is opgehaald, wordt er gecontroleerd. In het begin plaatsten bewoners en winkeliers meteen daarna weer vuil op de rekken, waardoor het district werd ontsierd. Zij mogen nu slechts het vuil op de rekken plaatsen, wanneer de vuilwagen langskomt.

Binnenkort wordt de vierde fase van het project afgerond. Voor heel Para komen er gele vuilnisrekken. Ze zullen op de hoofdwegen, bij de bushuisjes, scholen en bij de bewoners worden geplaatst. “Ik heb de bestuursdienst en winkeliers duidelijk gemaakt dat ze zich niet moeten lenen voor corruptieve handelingen en dat zij niet buiten hun boekje moeten gaan. Indien winkeliers zich niet houden aan de vergunningsvoorwaarden, moeten de winkels worden gesloten.”

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May