Pg Punwasi vraagt betere waardering voor rechterlijke macht
21 Feb 2013, 00:00
foto
Procureur-generaal Soebhaas Punwasi in zijn werkkamer. (Foto: Raoul Lith)


Procureur-generaal (pg) Soebhaas Punwasi rekent er op dat de regering voorstellen van de rechterlijke macht zal honoreren voor een betere waardering. De financiële vergoeding van de regering, assembleeleden en de ambtenaren is omhoog gegaan. De derde macht heeft nog niets gemerkt in haar portemonnee. Er is sprake van scheefgroei en de waardering voor het vele werk dat verzet wordt, blijkt niet uit het honorarium en andere voorzieningen.

De topman van het Openbaar Ministerie legt in een interview met Starnieuws uit dat de inzet van de zittende en staande magistratuur groot is voor de handhaving van de rechtsstaat. "Bij de rechterlijke macht is er een structurele onderbezetting. Er wordt nu gerend van de ene naar de andere zaak. Er worden stapels dossiers afgewerkt. Dossiers worden meegenomen naar huis om ze 's avonds en vaak tot diep in de nacht te bestuderen voor de volgende dag. De nijpende onderbezetting van rechters, officieren van justitie, griffiers, parketsecretarissen, de huisvesting die niet voldoet, gaat ten koste van de kwaliteit van de rechtspraak", stelt de pg.

Enorme verantwoordelijkheid
Bij de installatie van acht officieren van justitie die de vijfjarige Raio-opleiding succesvol voltooid hebben, zei kantonrechter Dinesh Sewrattan woensdag dat er een betere waardering moet komen voor de rechterlijke macht. Hij wees op de vele verantwoordelijkheden en de enorme inzet. De pg is het roerend eens met de rechter. Hij benadrukt dat er hoge eisen worden gesteld aan de zittende en staande magistratuur.

Van de 55 juristen die zich aangemeld hadden voor de Raio-opleiding, zijn na een zware selectieprocedure tien overgebleven. Van dit aantal heeft acht het volgehouden en de opleiding afgerond. Deze zware procedure geldt ook voor juristen die op de opleiding zitten om benoemd te worden tot plaatsvervangend rechter. Over twee jaar studeren ook acht personen af die de zittende magistratuur zullen versterken.

Kwaliteit opvoeren
Punwasi staat net als Sewrattan erbij stil dat het gaat om functionarissen die topprestaties moeten leveren. Hoewel er steeds juristen worden opgeleid voor de rechterlijke macht, gaan anderen ook weer met pensioen. Bij het Openbaar Ministerie zijn er nu 22 officieren van justitie, terwijl 35 tot 40 nodig zijn. Ook bij de zittende magistratuur blijft het tekort nog nijpend. Zo wordt in Nickerie slechts één keer per maand een zitting gehouden en deze duurt vaak tot laat in de avond. Het is wenselijk om twee zittingen per maand te houden in Nickerie, maar dit is niet mogelijk door het tekort aan rechters, griffiers, parketsecretarissen en officieren van justitie.

Punwasi merkt op dat topjuristen belangstelling zouden hebben voor de rechterlijke macht als de vergoeding en de voorzieningen beter waren. Er zijn genoeg mensen bij de notariaten, bedrijfsleven, universiteit en het buitenland die aangetrokken kunnen worden. Ook het opzetten van kantongebouwen in diverse delen van het land zou de rechtspleging ten goede komen. De pg denkt dat in tien jaar de situatie aanmerkelijk kan verbeteren bij een planmatige aanpak. "Ik pleit niet voor mezelf want binnen twee jaar ben ik met pensioen. Het gaat om een kwalitatief goede rechtsspraak, waar mensen die het werk doen gewaardeerd worden", stelt Punwasi.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May