Oppositie Grenada wint verkiezingen groots
20 Feb 2013, 20:00
foto
Premier Tillman Thomas van Grenada heeft de verkiezingen verloren.


De voorlopige resultaten van de algemene verkiezingen op Grenada wijzen uit dat de oppositiepartij New National Party (NNP) afstevent op een verpletterende overwinning. De algemene verkiezingen zijn dinsdag gehouden.

Volgens de verkiezingsambtenaren blijkt uit de voorlopige cijfers dat de NNP alle vijftien zetel heeft gewonnen. Intussen heeft de zittende regering van premier Tillman Thomas zijn verlies toegegeven. Als de verkiezingsresultaat wordt bevestigd zal Keith Mitchell, die al drie termijnen heeft aangezeten als premier tussen 1995 en 2008, weer aan de macht komen.

Het belangrijkste thema tijdens de verkiezingen was de economische crisis waarmee het land kampt. 30% van de bevolking van Grenada is werkloos en heeft de Caribische Ontwikkelingsbank het land onlangs gewaarschuwd voor zijn torenhoge schulden.

Land verenigen
Tijdens de campagne beloofde Mitchell dat hij het scheppen van banen tot zijn prioriteit zou maken. Nadat de voorlopige resultaten binnenkwamen en zijn partij naar boven werd geschoten met vijftien zetels, zei Mitchell dat hij er ook naar zal streven het land te verenigen.

"De overwinnaar is degene die een handreiking moet doen, van degene die verloren heeft kan dan niet worden verwacht; nationale eenheid zal een serieus politiek partijprogramma zijn," sprak hij. Mitchell vroeg de Grenadianen ‘om geduld te hebben” met de nieuwe regering en haar een kans te geven met beleid te komen die de vastgelopen economie zullen doen herleven.

Economische crisis
De stembusgang in Grenada is overschaduwd door economische problemen. De tegenkandidaat van Mitchell was zittende premier Tillman Thomas van de National Democratic Congress, die ging voor een tweede termijn.

Thomas richtte zijn campagne op het stimuleren van de toerisme. De Caribische ontwikkelingsbank zei dat Grenada een reeks van dringende maatregelen moet treffen om “het vertrouwen van investeerders te verankeren.”

Het land worstelt met zijn herstel na de verwoestingen die orkaan Ivan in 2004 heeft veroorzaakt. Tientallen mensen werden gedood en 90% van de gebouwen van het eiland werden verwoest.

De aanplant van Grenada’s belangrijkste exportproduct, nootmuskaat, werd ook verwoest. De wetgevers voor de overige dertien zetels worden benoemd door de regerende en oppositiepartijen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May