SLM bekijkt mogelijkheid route GT-New York
20 Feb 2013, 10:00
foto
President Donald Ramotar in gesprek met onderdirecteur Clyde Cairo van de SLM in Haïti. De Guyanese ministers Clement Rohee en Carolyn Rodrigues-Birkett zitten naast Ramotar. (Foto: Kaieteur News)


Surinam Airways zal mogelijk in juli de route Georgetown-New York toevoegen aan haar dienstverlening. De Guyanese regering is daartoe gesprekken begonnen met de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Surinam Airways moet op de plaats komen van Delta Airways die zich uit de Guyanese vliegmarkt terugtrekt.

President Donald Ramotar en zijn minister van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken hebben in de marge van de 24ste vergadering van staatshoofden en regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap (Caricom) een ontmoeting gehad met onderdirecteur Clyde Cairo van de SLM. Het gesprek vond maandag plaats in Port-au-Prince, staat in een regeringsverklaring van Ramotar.

Minister van Buitenlandse Zaken, Carolyn Rodrigues-Birkett, zei dat beide partijen binnenkort een vervolg bijeenkomst zullen hebben om de mogelijkheden van de diensten van Surinam Airways op de route te verkennen.

Vruchtbaar
Volgens Kaieteur News heeft Cairo de ontmoeting met president Ramotar en de delegatie als vruchtbaar ervaren. Hij zal de kwestie voorleggen aan de Raad van Commissarissen van de SLM. "We hebben de mogelijkheden besproken, ja er zijn opties waar we naar zullen kijken. Ik zal het eerst moeten bespreken met mijn bestuursraad. Vanaf juli zouden we kunnen beginnen deze route te onderhouden, zij het non-stop of via een ander punt.”

Deze stap van de Guyanese regering komt nadat Delta Airlines vorige week heeft aangekondigd dat zij met ingang van mei 2013 van plan is te stoppen met de route Georgetown-New York. De SLM heeft op 3 april vorig jaar haar non-stop vluchten tussen Georgetown en Miami hervat. De Surinaamse vliegmaatschappij doet die route twee keer per week aan, op de dinsdag en zaterdag.

Uitstekende aansluitende vluchten
Vorig jaar zou een functionaris van de SLM hebben aangegeven dat het bedrijf op zoek was naar mogelijkheden om te profiteren van de markt Georgetown-New York. De luchtvaartmaatschappij biedt een non-stop service met directe vluchten naar Miami en “heeft uitstekende aansluitende vluchten naar andere bestemmingen, waaronder Amsterdam, Brazilië, het Midden-Oosten, en zelfs China.”

In de jaren 1980 had Surinam Airways al vluchten van Georgetown naar New York. Voor Guyana is deze route een kritieke met het oog op de duizenden Guyanezen die wonen in de Verenigde Staten van Amerika, en de verbinding met andere landen. De regering-Ramotar doet er dan ook alles aan om een alternatief te vinden voor Delta Airlines.

Vorig jaar staakten twee andere luchtvaartmaatschappijen, Redjet en Ezjet, hun diensten op de Guyanese markt, nadat ze in financiële problemen raakten. De regering heeft ontkend dat zij Delta onder druk heeft gezet om het land te verlaten. Zij wijst erop de Delta-vluchten sinds de start van de dienst een paar jaar geleden, bijna altijd vol waren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May