Oscar Pistorius 'dacht dat hij schoot op indringer’
19 Feb 2013, 14:00
foto
Oscar Pistorius verscheen vandaag voor de rechtbank. Aanklagers beschuldigen hem van moord met voorbedachte rade. (Foto: AFP)


Terwijl Reeva Steenkamp vandaag ten ruste werd gelegd, stond Oscar Pistorius voor de rechter. Hij ontkent ten stelligste dat hij zijn vriendin Steenkamp heeft vermoord.

Volgens de Zuid-Afrikaanse atletiek-ster dacht hij op een indringer te schieten toen hij haar schoot in zijn huis. Pistorius stond vandaag voor de rechter voor een hoorzitting om eventueel op borgtocht vrijgelaten te worden. Hij vertelde de rechter dat hij van Steenkamp hield en nooit van plan was haar te vermoorden.

Aanklagers beschuldigen hem van moord met voorbedachte rade. Ze vertelden de rechter in Pretoria dat Pistorius, Steenkamp heeft doodgeschoten door op de badkamerdeur te vuren. De hoorzitting vond plaats terwijl de familie van het slachtoffer haar naar haar laatste rustplaats bracht.

Schoot vier keer
Aanklager Gerrie Nel vertelde de rechtbank dat op de avond van 14 februari, de 26-jarige Pistorius – van wie beide benen zijn geamputeerd – was opgestaan uit bed, zijn prothesen had aangetrokken, zeven meter had gelopen en zijn pistool afvuurde door de deur van de kleine badkamer.

Hij schoot vier keer en raakte Steenkamp drie keer, zei Nel vanmorgen bij de hoorzitting. Hij voegde eraan toe dat de verdachte later de deur van de badkamer brak en het lichaam naar beneden droeg.

Aardedonker
Advocaat Barry Roux las de verklaring van Pistorius voor waarin stond dat het koppel had besloten de avond thuis door te brengen. Ze waren in de slaapkamer toen Pistorius op een gegeven moment naar het balkon ging en een geluid hoorde, aldus de verklaring.

"Het was aardedonker in de slaapkamer," gaat de verklaring verder. "Ik had mijn beenprothesen niet aan en voelde me zeer kwetsbaar." Volgens de verklaring geloofde Pistorius dat er een indringer was in de badkamer en dat Steenkamp nog in bed lag.

In de verklaring zegt de atleet verder dat ze van elkaar hielden en dat hij niet van plan was om Steenkamp te doden. In de rechtbank was Pistorius onophoudelijk aan het huilen.

Tijdens de privé-begrafenis van 29-jarige ex-model in haar geboortestad Port Elizabeth, zei haar vader Barry Steenkamp aan verslaggevers:”We moeten Reeva voor altijd in onze harten houden.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May