Elektriciteit en fiscale aspecten heet hangijzer gouddeals
19 Feb 2013, 06:00
foto


Fiscale, financiële en het elektriciteitsvraagstuk waren hete hangijzers tijdens het gesprek dat de parlementaire commissie had met minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, maandag. De commissie die de wetsontwerpen over de gouddeals voorbereidt voor openbare behandeling, heeft zich vooral laten leiden door de gesprekken die ze heeft gevoerd met maatschappelijke groepen en fiscaal deskundigen. Hok heeft volgens verschillende parlementariërs over deze vraagstukken nog geen pasklaar antwoord kunnen geven.

Wat in het gesprek voor veel discussie heeft gezorgd, is onder andere het elektriciteitsvraagstuk, met daarbij de rol van de EBS en de prijs die bijvoorbeeld Surgold moet betalen hiervoor. Over dit punt schijnt er veel onduidelijkheid te zijn. Een ander onderwerp dat veel tijd heeft gevergd is de vraag waar Suriname of het bedrijf (RoS NV) dat zal worden opgericht, het geld vandaan zal halen om in de niet productieve periode van de deal bij te dragen aan de operationele kosten. RoS NV, zal in de eerste jaren waarin er nog geen productie wordt geleverd, geen financieel profijt hebben. Intussen zal het wel moeten bijdragen aan de operationele kosten. Ook de Surinaamse Vereniging van Accountants en andere deskundigen hebben in hun commentaar hierop gewezen. Als RoS NV geen geld heeft zal de staat voor kosten moeten opdraaien.

12-urige werkdag
De parlementaire commissie en de minister, die bijgestaan werd door de onderhandelingscommissie, hebben elkaar nog niet gevonden in het vraagstuk over het wel of niet afschaffen van de 12-urige werkdag. De vakbeweging ziet graag een afschaffing hiervan. Dit zal betekenen dat dit op jaarbasis een extra US$ 7 miljoen zal kosten aan arbeidsloon. Er zal dan met meer mensen in drie dagdelen gewerkt moeten worden.

Ook over de woon- en leefomstandigheden van de werknemers is er veel onduidelijkheid. Nu wonen de werknemers twee weken op Rosebel en ze gaan een week naar huis. In plaats daarvan wordt voorgesteld dat redelijke woonappartementen worden opgezet of een woonproject, waardoor de werknemers met hun gezinnen dichtbij het werk kunnen wonen. Echter zal dat een enorme belasting worden op de aandelenwinst van Suriname, omdat de multinational al deze extra kosten kan aftrekken uit de totale winst.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May