Mobiele oogpoli doet Para aan
16 Feb 2013, 17:00
foto
Een oogspecialist is bezig met een patiënt in de oogbus. (Foto: Marvin Moesan)


Tientallen bewoners van het district Para hebben een oogcontrole of eerstelijnsbehandeling van oogklachten ondergaan in de mobiele oogpoli. In samenwerking met de Lions, de Regionale Gezondheid Dienst en de Medische Zending speelt de stichting Mobiele oogpoli in op de behoefte aan oogheelkundige zorg in Suriname.

“Mensen in de buiten gebieden van Groot Paramaribo, die niet in staat zijn om naar de stad te komen voor oogheelkundige zorg, worden behandeld in de oogbus”, zegt Jules Esajas, bedrijfsleider Surinaamse Eye Center van het Academisch Ziekenhuis (AZP). “Er moeten wel minimaal 100 patiënten zijn in een bepaald gebied, voordat de rijdende oogpoli haar diensten aanbiedt in dat gebied”. Een team aan medewerkers en oogspecialisten doen eerstelijnsbehandelingen en bij ergere gevallen worden de patiënten doorverwezen naar het oogcentrum van het AZP.

De mobiele oogpoli heeft genoeg apparatuur aan boord om een tweede post op te zetten in de nabijheid van de bus. Hierdoor kunnen meerdere mensen tegelijk worden geholpen, waardoor patiënten niet lang hoeven te wachten. De oogbus is volgens Esajas een succes. Om de twee weken wordt een andere gebied aangedaan. Bij de behandeling in Para zijn er veel patiënten doorverwezen naar AZP voor verdere oogheelkundige zorg, zegt Esajas.

Marvin Moesan
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May