Rusland begint schoonmaak na meteoriet-inslag
16 Feb 2013, 14:00
foto
Brokstukken van de meteoriet hebben een gat van zes meter breed geslagen in een bevroren meer. (Foto AFP)


Meer dan 9.000 werknemers zijn naar de Oeral gestuurd voor de schoonmaak van de gevolgen van de meteoor inslag. Zo’n 1.200 mensen, onder wie 200 kinderen, raakten gisteren gewond toen een 10 ton zware meteoriet de atmosfeer bereikte met een snelheid van 53.000 kilometer per uur.

Ongeveer 30 tot 50 kilometer boven de grond begon het gesteente af te brokkelen. Het explodeerde in het Russische luchtruim en sloeg in in het Oeral-gebied. De meeste gewonden vielen door gebroken glas. Zo’n vijftig mensen verblijven in het ziekenhuis voor snijwonden en blauwe plekken als gevolg van gebroken glas. De schade aan meer dan 3.000 huizen in zes steden in de regio, bedraagt volgens de eerste schattingen US$ 33 miljoen.

De vuurbal gisteren liet enorme stroken rook in de lucht achter gevolgd door harde knallen. Een groot deel van de meteoriet is geland in een bevroren meer in de buurt van Chebarkul, een stad in de regio Tsjeljabinsk. Een Russische legerwoordvoerder zei dat er een krater van 6 meter breed is gevonden.
Zes duikers zijn bezig de bodem van het meer te onderzoeken, maar hebben tot nog toe geen stukken van de meteoriet ontdekt in het slib. Naar verwachting zal de zoektocht worden uitgesteld tot het ijs in het voorjaar smelt.

Kleine atoombom
Volgens de Russische Academie voor Wetenschappen kwam bij de explosie van de meteoriet, een aantal kiloton energie vrij, gelijkwaardig aan een kleine atoombom.
De Chelyabinsk regio, ongeveer 1.500 km ten oosten van Moskou, is de thuisbasis van vele fabrieken, een kerncentrale en de Mayak atomaire afvalopslag - en behandelcentrum.

Wetenschappers hebben de kwestie gebagatelliseerd door te suggereren dat er een verband bestaat tussen de gebeurtenis in de Oeral en 2012 DA14, een asteroïde die gisteren ook racete langs de Aarde op een afstand van slechts 27,700 km - de dichtstbijzijnde ooit voor een object van die grootte.

Dergelijke meteoor inslagen zijn zeldzaam in Rusland, maar een zou in 1908 in Siberië een oppervlakte van meer dan 2.000 vierkante kilometer heben verwoest. De inslag van de meteoriet gisteren in de Oeral gaat de geschiedenis in als de grootste ramp door een vallende hemellichaam in de afgelopen 100 jaar.
pdf-icon.gif meteoor_als_vuurbal.jpg     pdf-icon.gif meteoor_ap.jpg                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May