Trainingen en naschoolse opvang (aangeboden)
16 Feb 2013, 04:00
foto


Er komt langzamerhand een soort nationale bewustwording op gang als het gaat om het welzijn van onze kinderen. Het kinderbeleid zit in de lift. Vroeger zagen we in onze directe omgeving te Santopolder regelmatig kleine jongens hangen in manjabomen. Ze kauwden gretig in de groene harde onrijpe vruchten. Als je honger hebt dan is immers zelfs een harde groene manja lekker.

Met de schoolmaaltijden is er hierin een enorm verschil gebracht. Met het naschoolse opvang maaltijdenproject worden vele kinderen uit kwetsbare milieus rechtstreeks geholpen. Zelfs tot diep in het binnenland. Dit is armoedebestrijding in de zuivere betekenis van het woord.

Inzicht in leefwereld kind
Maar kinderen hebben niet alleen voeding nodig, ook opvoeding is bijna net zo belangrijk. Dit begint thuis. Ook op school leveren leerkrachten een grote bijdrage. De laatste tijd is het merkbaar dat er vaker spanningen zijn tussen leerlingen en leerkrachten. Het mag duidelijk zijn dat er verandering nodig is in het onderwijs. De goede niet te na gesproken, zijn er veel leerkrachten die moeite hebben met het handhaven van orde en discipline en daarom menen te moeten slaan. Er zijn andere en betere methodes om kinderen te disciplineren. Die kunnen echter pas met vrucht worden toegepast als men inzicht heeft in de leefwereld van het kind.

Stichting Weid Mijn Lammeren organiseert voor dit doel vanaf 20 februari een vijfdaagse blokcursus praktisch kinderpastoraat. Thema’s zijn o.a.: Pesten, Gewetensontwikkeling, Communicatie, Rouwverwerking en Seksueel Misbruik. Deze cursus wordt warm aanbevolen voor leerkrachten, verzorgers en opvoeders. Informatie en registratie vinden plaats bij stg. Weid Mijn Lammeren aan de Stoelmanstraat 8. De stichting ziet uit naar een goede participatie want de nood onder de kinderen is groot. Er bestaan immers geen “probleemkinderen” maar alleen kinderen met problemen.

Speciaal voor Jongerenwerkers en Tienerleiders organiseert stichting Weid Mijn Lammeren simultaan met de cursus kinderpastoraat van woensdag 20 tot en met maandag 25 februari een vijfdaagse blokcursus van het vernieuwde jongerenprogramma ‘No Apologies’. De thema's zijn: Zelfbeeld, Vriendschap, Media, Risicogedrag (zoals roken, alcohol, drugs) en Seksualiteit. ‘No Apologies’ is een karaktervormend programma met als doel jongeren van elf tot achttien jaar inzicht te geven in de gevolgen van de keuzes die ze maken.

Intussen is de kinderwerkerstraining van st. Weid Mijn Lammeren afgerond. Enkele reacties: “Als ik eerlijk mag zijn hield ik vroeger niet van kinderen en had ook geen geduld, maar nu kan ik de hele dag met kinderen bezig zijn.”
“Heel interessant en leerrijk.”
“Het was leuk; ik wenste wel dat ik het nog een keer kon doen.”
“Ik heb geleerd hoe te werken met kinderen, met ze te communiceren en te begrijpen wat ze nodig hebben.”

Gloria Lie Kwie Sjoe
Stichting Weid mijn lammeren
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May