Het probleem van het slavernijmonument (aangeboden)
15 Feb 2013, 14:00
foto


Het is jammer dat het slavernijmonument maar niet komt, want 2013 zou daarvoor wel een goed jaar zijn. Vooropgesteld natuurlijk dat ze zich houden aan lustrumjaren. Als dit laatste nu weer speelt, is het goed weer even terug te gaan in de geschiedenis.

Tijdens de voorbereiding van respectievelijk 120 jaar Hindostaanse immigratie en 130 jaar Keti Koti Dey, waren twee vertegenwoordigers van de Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI) gestapt naar de Heerenstraat waar het Directoraat Cultuur toen was gehuisvest. Ze gingen er voor een gesprek met de werkgroep Keti Koti onder leiding van André Kramp. Deze werkgroep had haar secretariaat bij het Directoraat dat toen onder leiding was van Elfriede Alexander-Vanenburg.

'Wij gaan het zelf doen'
Omdat de SHI al een toezegging had van de Suralco voor het gieten van haar monument in aluminium, kwam zij met het voorstel om gebruik te maken van deze grote geste van de Suralco en meteen twee monumenten te laten maken. Dat van ‘Baba en Mai’ en van de slavernij. De SHI ging nog een stapje verder en stelde de werkgroep Keti Koti voor, haar ook financieel te zullen helpen, volgens het bekende christelijke principe ‘wij zijn toch kinderen van één vader’.

Het voorstel van de SHI werd echter afgewezen door André Kramp, onder dankzegging voor haar komst, met de woorden ‘wij gaan het zelf doen’. Ik dacht er goed aan te doen dit voorval weer onder de aandacht te brengen van de initiatiefnemers van het huidige slavernijmonument met de simpele woorden, hoe ongaarne ook, ‘Twintig jaar geleden had u door ons niet geholpen willen worden…maar nu heeft u nog steeds geen monument!’

Benjamin S. Mitrasingh
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May