VIDS en VSG in gemeen overleg over leefgebieden
15 Feb 2013, 04:00
foto
Lesley Artist, voorzitter van de VIDS.


Vier dagen lang wordt er gebogen over de leefgebieden die toebehoren aan de Marrons en de Indiaanse gemeenschap. Deze moeten in kaart worden gebracht. De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de Vereniging van Saramacaanse Gezagdragers (VSG) zijn donderdag een overleg begonnen in Powaka. Vandaag wordt er verder vergaderd. Zaterdag en zondag wordt de bijeenkomst voortgezet in Redi Doti.

Lesley Artist, voorzitter van de VIDS en kapitein van Redi Doti, heeft het initiatief genomen tot de bijeenkomst. “Wij hebben gemeend met de mensen te praten met wie wij de strijd ingegaan zijn in de kwestie rond het grondenrechtenvraagstuk”, laat Artist optekenen. De VSG heeft met succes deze zaak tegen de staat Suriname aanhangig gemaakt bij het Mensenrechtenhof van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Costa Rica. Artist merkt op dat in het vonnis ook is bepaald dat de Samacca gemeenschap in overleg moet treden met de indiaanse gemeenschappen voor de demarcatie van de verschillende gebieden.

Oplossing noodzakelijk
Artist merkt op dat een groot deel van de indiaanse dorpen zoals Cabanda Dorp het Trio gebied (Kwamalasemutu en omgeving) dat door de Samacca gemeenschap wordt geclaimd, aan de indiaanse gemeenschap toe behoort. Via overleg moet er een oplossing worden gevonden. Ook Moiwana behoort tot een geschilpunt, omdat het gebied volgens Artist deel uitmaakt van Alfonsdorp. Met toestemming moeten de Aucaners daar hun kostgronden aanleggen. Artist is ervan overtuig dat door te praten een oplossing gevonden kan worden voor de geschilpunten.

Een van de belangrijke gezagdragers van de VSG is granman Belfon Aboikoni. Van de zijde van de Trio’s is granman Asongho Alalaparoe ook aanwezig. Volgens Artist is dit een unicum. Behalve direct betrokkenen, zullen ook deskundigen van de twee verenigingen deelnemen aan de beraadslagingen. Artist is positief ingesteld. Wanneer partijen elkaar vinden, kan er verder uitvoering worden gegeven aan het Samacca-vonnis.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May