Voorbereiding mint house in volle gang
14 Feb 2013, 06:00
foto
Zo zal de goudraffinaderij op Zanderij eruit zien. (Ontwerp Firm Engineering/Kaloti)


Over ongeveer een jaar zal Suriname beschikken over een goudraffinaderij (mint house). Hierdoor is het mogelijk om met de nieuwste technieken na te gaan wat de waarde is van het goud dat het land verlaat. De eerste steen wordt op 1 maart gelegd op het terrein tegenover politiepost Zanderij. De voorbereidende
werkzaamheden zijn al in volle gang.


Ruim twee jaar van voorbereiding, voeren van gesprekken en het ondertekenen van het contract met de regering zijn voorafgegaan aan de bouw. De goudraffinaderij wordt opgezet door Kaloti Jewellery Group uit de Verenigde Arabische Emiraten. Winston Wilson, vertegenwoordiger van Kaloti in Suriname, zegt aan Starnieuws dat de controle van het goud dat het land verlaat, volledig gedaan kan worden in de mint house. "Dan weet iedereen precies hoeveel goud het land uitgaat, omdat met de komst van de raffinaderij de waarde kan worden vastgesteld op basis van internationale standaarden", stelt Wilson.

Instituut aan de grens
De mint house is letterlijk en figuurlijk een instituut aan de grens. Op steenworp afstand ligt namelijk de Johan Adolf Pengel luchthaven, van waar het goud naar het buitenland geëxporteerd kan worden. Wilson merkt op dat er een behoorlijke hoeveelheid kennis over de goudsector bijkomt met de raffinaderij. "In het contract is overeengekomen dat 95 procent van de werknemers Surinamers moet zijn. Een deel van de medewerkers wordt in Dubai, waar Kaloti een grote raffinaderij heeft, getraind. Deskundigen komen ook naar Suriname om medewerkers on the job te trainen.

In eerste instantie zullen ongeveer twintig mensen aangetrokken worden
voor het werk in de raffinaderij. "Suriname zal een belangrijke speler worden in de regio als het gaat om de technologische ontwikkeling en het hebben van een eigen brand, gebaseerd op internationale standaarden", stelt Wilson. Suriname zal ook in staat zijn om goud uit de regio te raffineren. "Daar is het mint house voor berekend. Het gaat om een bijzonder moderne raffinaderij". Met de bouw is Lincoln NV belast, terwijl de directievoering wordt verricht door Firm Engineering, die samen met Kaloti het ontwerp heeft gemaakt.

Aanpassingen nodig
De raffinaderij zal alle goud dat het land verlaat, kunnen zuiveren, controleren en de internationale waarde ervan vaststellen. Wilson merkt op dat in de contracten die gesloten zullen worden tussen de regering en Iamgold en Surgold goed geregeld moet worden dat minimaal de controle van het goud dat het land verlaat, hier zal plaatsvinden. Deze kwestie is nog niet waterdicht opgenomen in de concepten. Wilson heeft deze zaak reeds onder de aandacht gebracht van diverse autoriteiten en vandaag is er een vervolggesprek met assembleeleden die in de commissie zitten ter voorbereiding van de ontwerpwetten.

De lokale vertegenwoordiger van Kaloti benadrukt dat in de raffinaderij de waarde wordt vastgesteld, "wij kopen het goud niet op en exporteren het ook niet". Het edelmetaal blijft gewoon eigendom van degenen die het aanbieden. Het goud wordt gezuiverd, waarbij alle internationale milieuaspecten in acht worden genomen. "Verschillende ontwikkelingen vinden momenteel tegelijk plaats. De regering en assemblee zijn bezig met de conceptwetten, de raffinaderij wordt intussen opgezet. Ook de nationale wetgeving moet worden aangepast, waardoor alle spelregels voor iedereen duidelijk zijn", deelt Wilson mee. In de raffinaderij participeren Kaloti (met een meerderheidsaandeel), de staat Suriname, die niet met kapitaal hoeft in te komen, en een kleine groep particulieren met bewezen ervaring in de goudsector. Het gaat dus om een public private partnership, stelt Wilson.
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May