KLM laat passagiers betalen voor ruimbagage
13 Feb 2013, 12:00
foto


KLM gaat vanaf april een toeslag vragen voor het inchecken van koffers/ ruim bagage voor haar reizigers binnen Europa. De maatschappij heeft dit vandaag bevestigd tegenover Luchtvaartnieuws.nl / Zakenreisnieuws.nl.

Wie bij het inchecken op internet bagage opgeeft, betaalt vijftien euro per koffer en als de bagage pas op Schiphol wordt opgegeven, is het tarief dertig euro. Het zou alleen gaan om passagiers in economy class. De luchtvaartmaatschappij wil daarnaast de prijzen van de vliegtickets omlaag gooien, schrijft het AD.

KLM is de eerste grote luchtvaartmaatschappij in Europa die de toeslag invoert. Bij enkele Amerikaanse airlines bestaat de heffing al langere tijd, terwijl ook Europese prijsvechters als Ryanair en easyJet passagiers laten betalen voor ruimbagage. KLM-dochter Transavia hanteert sinds 2011 een systeem met toeslagen voor koffers.

Strenger
KLM gaat verder strenger toezien op gewicht en afmetingen van de handbagage om te voorkomen dat passagiers te veel meenemen naar hun zitplaats. Passagiers hebben straks één mogelijkheid om onder de toeslagen uit te komen: lid worden van het frequent flyer programma Flying Blue van KLM en Air France - dit lidmaatschap is gratis.

Niet alle luchtvaartmaatschappijen maken de bagageregels strenger. Malaysian Airlines doet precies het omgekeerde: vanaf donderdag, 14 februari, mogen passagiers in economy class gratis dertig kilo bagage meenemen, in plaats van twintig kilo nu.

Trend prijsvechters
Naar eigen zeggen heeft KLM hiertoe besloten omdat 60 tot 70 procent van de passagiers binnen Europa alleen met handbagage reist. Voor handbagage worden geen extra kosten in rekening gebracht. Wel wordt er strenger gelet op afmetingen en gewicht, zo voegt NRC hieraan toe.

"We zien dat mensen liever minder voor hun ticket betalen. Daarom gaan we meer vluchten voor een lagere prijs aanbieden. Er moet alleen wel extra voor de bagage worden betaald", zegt KLM, dat zich met de maatregel aanpast aan de trend van met name prijsvechters om klanten extra te laten betalen voor service als maaltijden en beenruimte.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May