‘Ons museum zal door verwaarlozing instorten’ (Aangeboden)
13 Feb 2013, 21:30
foto
Een maquette van het Nationaal Museum zoals ontworpen in 1990.


Nauwelijks is cultureel Suriname van een rampspoed gered van één of andere onbesuisde avontuurlijke ontruiming van het Zeelandiacomplex vanwege Carifesta-activeiten, of het andere avontuur staat het museum nu te wachten. Dat andere avontuur is de verlenging van het arbeidscontract van directeur Laddy van Putten van het Surinaams Museum. Zijn contract loopt per april af en wordt niet meer verlengd doordat hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Van huis uit is Van Putten cultureel antropoloog en hij werkt al 27 jaar bij het Surinaams museum. Er is geen tweede in Suriname die de collectie van het museum beter kent dan hij.

De onderzoekers naar het Massagraf op Mariënburg waren ook tot die conclusie gekomen, toen ze werkruimte voor archeologie op Zorg en Hoop kwamen bekijken. Toen werden ze ook op de prettige oude vriendschappelijke wijze geconfronteerd met de verwaarlozing door de Surinaamse overheid van haar eigen zeldzaam cultureel erfgoed. Wie de ontruiming van het museum in het begin van de jaren ’80 heeft meegemaakt, met lekkende containers en de tirannie van vraatzuchtige houtluizen, zal nooit meer praten over enige ontruiming of verhuizing van ons enig respectabel museum.

Nationaal museum
Mede naar aanleiding van deze kwetsbare positie hadden Surinaamse cultuurwetenschappers in 1990 - 23 jaar geleden - een nationaal museum ontworpen compleet met maquette, bouwtekeningen en ook nog een actieve miniatuur waterval. Van Unesco-Caricom (Alwin Bully van Jamaica) hadden de initiatiefnemers een groot compliment gekregen voor het ontwerp. Die initiatiefnemers zijn nu verenigd in de Stichting Cultuureducatie en stellen zich op het standpunt dat het huidige museum met rust gelaten moet worden totdat er een alternatief gebouw is.

Fort Zeelandia heeft sinds de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) een te zwaar en te beladen historisch verleden (NSB-ers) gekend en daarom moet het Fort aldoor blijven bestaan. Als koloniaal of als historisch museum, omdat het Fort het historisch geweten is van de Surinamers, en dat mogen beleidsmakers nooit uit het oog verliezen. Dat zeggen de initiatiefnemers van 1990 nu weer die gaan voor het ontwerp in 2013 van een respectabel Nationaal Museum.

Surinamers hebben de vlag ontworpen (Jack Pinas), het volkslied gecomponeerd (Trefossa) en het wapen (Albert Helman) ontworpen. Daarom is het advies in 2013 nog steeds: ‘Surinamers minacht jezelf niet, maar maak je eigen Nationaal Museum’ en verder, ‘koester daarom voorlopig alles wat je nu hebt en dat je zo moeizaam vanaf 1667 hebt opgebouwd en verzameld!’

Stichting Cultuureducatie
Benjamin Mitrasingh
Voorzitter

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May