Man A Hing draagt oplossing aan voor immigratieperikelen
13 Feb 2013, 10:00
foto
Max Man A Hing


Max Man A Hing, bestuurslid van Suriname
Business Information Center, - een stichting van de Kamer van Koophandel en Fabrieken- heeft sinds augustus 2012 een voorstel gedaan over oplossing van aanvragen van werkvergunningen. Hij stelt voor om de werkvergunning te koppelen aan een verblijfsvergunning. Dit voorstel heeft hij uitgewerkt en opgestuurd naar vicepresident Robert Ameerali. Hij heeft echter niks hierover gehoord totdat de president tijdens de viering van Chinees Nieuwjaar beloofde aandacht te besteden aan deze kwestie.


Man A Hing zegt aan Starnieuws dat het te vaak voorkomt dat mensen een verblijfsvergunning krijgen, maar geen werkvergunning hebben. "Hoe moeten de mensen dan voorzien in hun levensonderhoud. Dit werkt criminaliteit en illegaliteit in de hand", zegt Man A Hing. Hij zegt zijn best te hebben gedaan om een oplossing te vinden voor de discrepantie tussen de verblijfsvergunning die het ministerie van Justitie en Politie afgeeft en de werkvergunningen die Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) verschaft.

Procedure gevoelig voor corruptie
"Er is sprake van corruptie van hier tot ginder. Velen willen betalen om hun zaken sneller afgerond te krijgen. Hoe meer bemoeienissen en schakels van de overheid erbij komen, hoe meer corruptie hiermee gepaard gaat", is de ervaring van Man A Hing. Hij heeft vernomen dat Chinezen voor visa en andere papieren meer dan US$ 10.000 bereid zijn te betalen.

Man A Hing illustreert dat als iemand een vriend uit China wil laten komen om voor hem te werken, wordt hier een machtiging tot kort verblijf ingevuld. Deze moet ingediend worden bij de ambassade van China. Dit duurt vier tot zes maanden. Er moeten ook aanvragen ingediend worden bij Buitenlandse Zaken, ATM en Justitie en Politie. Nu is er een online procedure ingevoerd. Om de lange weg te omzeilen worden er dan liever business visa aangevraagd, die in een tot twee maanden rond kunnen komen. Na aankomst hier gaan de mensen niet terug, maar met een business visum kan er geen verblijfsvergunning worden aangevraagd. Dan begint de ellende want de mensen zijn dan illegaal in het land. Man A Hing hoopt dat zijn voorstel nu wel aandacht zal krijgen om corruptie en illegaliteit in te dammen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May