Diensttijd 12 uren voor goudsector niet van de baan
12 Feb 2013, 00:00
foto
In de concept-overeenkomst met Surgold is opgenomen dat er langere werktijden zullen gelden dan wat gangbaar is.


Hoewel de bond bij Rosebel Gold Mines en de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) tegen een werkdag van twaalf uren zijn, wordt deze diensttijd gehandhaafd door de regering. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), bijgestaan door de onderhandelingscommissies Iamgold en Surgold, heeft maandagmiddag vragen beantwoord over de gouddeals gesteld door de assembleecommissie. In de concept-overeenkomst met Surgold (joint-venture tussen Suralco en Newmont) staat dat afgeweken zal worden van de gangbare werktijd.

Starnieuws verneemt dat diverse vraagpunten aan de orde zijn gekomen tijdens deze bijeenkomst. De arbeidsomstandigheden zijn ook besproken. In de concept-overeenkomst met Surgold is opgenomen dat er twaalf uur gewerkt mag worden. Hier is Freddy Brug, voorzitter van de bond bij Rosebel, fel tegen gekant. Brug heeft aan de assembleecommissie te kennen gegeven dat deze situatie moet veranderen. De bond wil ook dat, zoals Suralco in Moengo een dorp heeft gebouwd voor werknemers, dit ook moet gebeuren in Brokopondo en het Meriangebied.

De wetgeving, het gebied van interesse voor concessies door de multinationals en de milieustudie zijn ook besproken in het vier uur durende onderhoud met de minister en de onderhandelingscommissies. Dit gesprek zal volgende week maandag worden voortgezet omdat nog niet alle vragen zijn beantwoord.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May