Ressortraad Albina wil vestiging afdeling RGB
12 Feb 2013, 06:00
foto
De geprojecteerde zijweg aan de Jainoel Abdoelweg.


De ressortraad (rr) van Albina heeft via ondervoorzitter Oscar Awese (A Combinatie/ABOP) opgeroepen om de grondproblematiek op te lossen. Hij ziet de vestiging van een afdeling van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) als een oplossing voor deze problemen.

Albina kent veel grondproblemen die aangepakt moeten worden. Door ondoordachte verkaveling en toewijzing van domeingronden door bestuursambtenaren in de hoofdplaats van het district Marowijne, is er een explosieve situatie ontstaan, waarbij in sommige gevallen burgers met een aanvraag voor een perceel in de hand, tegenover elkaar staan, zegt ressortraadslid Marion Agarding aan Starnieuws. Deze kwestie werd ook aangekaart tijdens de hoorzitting zaterdag van het ressort Albina te Erowarte.

Geen structuurplan
Agarding verklaart dat het nooit zo kan zijn dat de overheid door onbesuisd handelen burgers tegenover elkaar plaatst. "Er zijn gevallen bekend, waarbij meerdere personen met een aanvraag hetzelfde perceel toegewezen hebben gekregen buiten RGB om", zegt Agardin. "Een afdeling van RGB kan een oplossing brengen in deze explosieve situatie", meent zij. Zij vertegenwoordigt de afdeling Marowijne in het hoofdbestuur van de BEP. Ze geeft aan dat haar politieke organisatie via fractieleider Ronny Asabina deze kwestie in de DNA zal aankaarten.

Starnieuws beschikt over een kaart, beschikbaar gesteld door de Dienst der Domeinen, waaruit blijkt dat er voor het gebied ten noorden van het Anoemaraproject tot het Anjoemarakanaal geen structuurplan bestaat, dus ook geen bestemmingsplan. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) zou procedureel bij het voornemen om bouwpercelen uit te geven in contact moeten treden met de ministeries van RGB en Openbare Werken (OW), om een structuur- en bestemmingsplan te maken en de ruimtelijke ordening van dat gebied in kaart te brengen. Dit is echter niet gebeurd, maar er zijn in de loop der jaren toch percelen uitgegeven.

Onbekende landmeters
Na het uitgeven van percelen ging de bestuursdienst tot ergernis van de begunstigen ertoe over om wegen en afvoertrenzen uit te zetten, die soms door hun woningen of balkons moeten gaan. De bestuursdienst maakt daarbij gebruik van twee landmeters, die niet bij RGB bekend staan. De bewoners moesten aanvankelijk SRD 300 betalen; dat bedrag is nu SRD 750 en moet onmiddellijk worden voldaan.

De ouders van de jeugdparlementariër Stefanus Ligorie worden bedreigd met uitzetting. Het gebied dat bewoond wordt door deze familie, nabij de Anjoemarakreek is verkaveld. Dit gebied stond in het verleden bekend als inheems gebied. Een familielid heeft de familie het vorig jaar aangezegd te vertrekken, omdat hij over officiële documenten zou beschikken. Deze heeft hij aan Starnieuws overgelegd. RGB is echter niet bekend met deze kwestie. Op de kaart van de Dienst der Domeinen is dit gebied als “gereserveerd” aangegeven.

Deel perceel opgeëist
Aan de Jainoel Abdoelweg maken Mildred Bree en haar moeder Marlene en hun gezinnen bange momenten door. De moeder heeft haar perceel aan de hoofdweg, terwijl dat van de dochter erachter ligt. Door de bestuursdienst is een deel van het perceel van de moeder opgeëist voor de aanleg van een zijweg, terwijl de dochter bedreigd wordt met uitzetting.

Volgens de Bestuursdienst staat haar houten woning op het kruispunt van de geprojecteerde weg. De dochter heeft SRD 300 betaald aan een landmeter, die ook grenspalen heeft aangebracht. De aanvraag is voorbereid door een bestuursambtenaar. Moeder Marlene is verbitterd. "Ze doen maar, maar als dit in mijn dorp was, zou dit anders zijn afgelopen."

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May