Studenten FTW doen praktische ervaring op
11 Feb 2013, 18:35
foto
FTW-studenten kijken naar een meetinstrument, terwijl een Filippijnse landmeter hen in het Engels probeert uit te leggen op welke wijze het instrument wordt gebruikt. (Foto: Samie Ramjiawan)


Het Onafhankelijkheidsplein was zondagmorgen het toneel van ‘metende’ studenten. Met dure meetinstrumenten, waaronder GPS, Total Station en digitale waterpasinstrumenten, hebben 39 studenten hun opgedane theorie in de praktijk proberen te brengen.

Eerstejaars studenten en gevorderden van de Faculteit der Technologische Wetenschappen (FteW) hebben met hun docent Niel Kalpoe, zelf ook beëdigde landmeter, geleerd over meettechnieken met behulp van verschillende meetinstrumenten. Kalpoe is ervan overtuigd dat na praktische lessen de studenten de theorie beter onder de knie krijgen.

Vijf Filippijnse landmeters hebben de studenten ook begeleid. Deze deskundigen werken voor het landmetersbureau Engineering Surveys (Ensu), waar ook Kalpoe werkt. Het bedrijf heeft zijn medewerking verleend voor de praktische lessen van de studenten.

Gebrek lokale krachten
Ensu-directeur Errol Verwey, die zich heeft gespecialiseerd in bruggen- en wegenbouw, dijken en havens, zegt dat door gebrek aan lokale goed opgeleide en gekwalificeerde krachten, hij gedwongen is om buitenlanders in te huren. Zowel hij als Kalpoe vindt dat er meer met Surinamers moet worden gewerkt. Ze vinden dat er meer moet worden geïnvesteerd in de Surinamer om de human capital te versterken. Verwey kwam in 2000 na 30 jaar terug naar Suriname voor de bouw van de brug over de Surinamerivier. Hij vertelt dat het aaneenrijgen van de segmenten van de brug, die aan land waren gebouwd, boven de rivier. De brug is gebouwd vanuit beide oevers naar de top toe. Hiervoor waren nauwkeurige metingen van eminent belang, om een goede aansluiting te krijgen. De Filippijnen zijn bezig met de bouw van de uitbreiding raffinaderij van Staatsolie Maatschappij Suriname NV.

De student Landmeetkunde moet de aangeleerde vaardigheden goed toepassen in zijn eigen werkssfeer, de civiele techniek en bouwkunde, zegt docent Kalpoe. Student Megan Holtkamp vindt het belangrijk dat ze de bouwkunde goed onder de knie krijgt. “Als ik de basisprincipes van landmeetkunde doorheb, dan heb ik geen landmeter nodig om mij bij te schaven.” Twee weken geleden was er een andere groep bezig praktische meetervaring op te doen. Kalpoe legt uit dat de toepassing van het landmeetmeetkundig instrument, afhankelijk is van wat er gemeten moet worden, met welke nauwkeurigheid, binnen hoeveel tijd en het beschikbare budget.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May