Tsang: Wij zijn al 160 jaar deel van de samenleving
10 Feb 2013, 04:00
foto
Bestuursleden van Fa Tjauw Song Foei. Vlnr: Bao Gui Zhu secretaris, Allan Cheng voorzitter en Stephen Tsang ondervoorzitter. (Foto: Edward Troon)


De Chinese handelsvereniging Fa Tjauw Song Foei, die op 21 februari 70 jaar zal bestaan, viert dit heuglijke feit samen met het Chinees Nieuwjaar. Stephen Tsang, ondervoorzitter vertelt aan Starnieuws dat de organisatie het beter heeft gedaan in de afgelopen jaren, “daarom zijn wij nu instaat te doneren aan de samenleving en dat doen wij ook in het kader van het 70-jarig bestaan. Maar we willen in het vervolg elk jaar een potje vrij maken, om te schenken aan de samenleving.”

Met de viering wil de vereniging benadrukken dat de Chinezen al 160 jaar in Suriname zijn en “dat wij bijdragen aan en deel zijn van deze samenleving”.
Tsang vertelt dat de vereniging in 1943 is begonnen om Chinese immigranten bij te staan in het opzetten van een bedrijf of te helpen met de taal. “Het was een sociale handelsvereniging, omdat wij de eerste zijn geweest die met het kasmonie-systeem zijn begonnen. Gaande weg zijn wij ook de eerste organisatie geweest die met een Chinese school en drukkerij zijn gestart.” De school en de drukkerij hebben tientallen jaren stand gehouden, maar zijn in de economische slechte tijden opgeheven.

Kinderen integreren snel
Anno 2013 is Fa Tjauw Song Foei meer sociaal bezig dan alleen met handelsactiviteiten. “Chinezen zijn heel ondernemend en gaan hun eigen weg op. Mochten ze ergens niet mee uitkomen, kloppen ze weleens bij ons aan. Merendeels betreft het problemen met de taal, vergunningen en legale papieren.” De ondervoorzitter vindt dat je van de nieuwe immigranten moeilijk kan eisen dat zij het Nederlands direct leren. “Maar hun kinderen zitten op Surinaamse scholen en zij krijgen Surinaamse vrienden. Daarom zeg ik als de ouders nog niet geïntegreerd zijn, is dat wel het geval met de hun kinderen. Het neemt minimaal een generatie om volledig te integreren.”

Tsang erkent dat er vanuit de samenleving veel kritiek is op de Chinezen: grote panden rijzen als paddenstoelen uit de grond, teveel winkels bij elkaar, slechte kwaliteit, vervallen producten worden verkocht. “Ik kan al deze aantijgingen stuk voor stuk weerleggen. De Chinees werkt van 7 uur in de ochtend tot middernacht en sommige zijn zelf eenmaal 24 uur open.” Om te kunnen overleven is de concurrentie tussen de Chinese bedrijven groot. Tsang beargumenteert dat dit alleen maar in het voordeel is van de consument, die kan kiezen uit een groter assortiment.

Educatie belangrijk
Tijdens de feestelijke bijeenkomst van Fa Tjauw Song Foei zullen sociale instellingen en dierenbeschermingsorganisaties enveloppen ontvangen. Tsang legt uit dat bijvoorbeeld Stichting Rumas, die de schoolverlaters een kans biedt op een beter bestaan, precies past in de visie van de vereniging. “De kinderen hebben weer een toekomst, waarin wij graag willen investeren. Educatie is het beste wapen tegen criminaliteit.”

Het bestuur van de vereniging is van mening dat het niveau van een beschaving te herkennen is aan de manier waarop ze de minst bedeelden behandelen. “In onze optiek geldt dat ook voor de dieren, vandaar dat we stichting Henk Abrahams en de Green Heritage Fund Suriname ook een schenking doen.”

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May