Venezuela devalueert munteenheid met 32%
09 Feb 2013, 22:00
foto
De devaluatie van de bolivar zal naar verwachting ook invloed hebben op de stijgende inflatie.


Venezuela heeft zijn munt met 32% gedevalueerd ten opzichte van de Amerikaanse dollar in een poging zijn economie te stimuleren. De algemeen verwachte maatregel brengt de officiële wisselkoers van de bolivar van 4,3 naar 6,3 per US dollar.

De devaluatie is aangekondigd nadat vicepresident Nicolas Maduro uit Cuba terugkwam. Hij zei dat president Hugo Chávez hem instructies had gegeven over de economie. Sinds president Chávez in december in Havana is geopereerd aan kanker, is hij niet in het openbaar verschenen.

Sinds 2003 is dit de vijfde devaluatie van de bolivar, sinds de regering van Chávez de wisselkoers begon te reguleren. De vorige devaluatie was in 2010. Deskundigen vonden de bolivar al lang overgewaardeerd en was de maatregel geen verrassing voor de op olie-gebaseerde economie.

Meer geld
Aangezien de olie-export wordt berekend in US-dollars, moet een zwakkere bolivar meer geld binnenbrengen voor de overheid. Strenge controles om te voorkomen dat de valuta het land uitgaat, betekent dat dollars normaal moeilijk te verkrijgen zijn in Venezuela. De laatste tijd is deze situatie echter acuut geworden. De Amerikaanse dollar wordt op de zwarte markt vier maal duurder verhandeld dan de officiële koers.

In een land dat grotendeels afhankelijk is van de invoer van levensmiddelen, heeft de schaarste aan dollars ook geleid tot tekorten van producten zoals suiker en meel. Verwacht wordt dat de nieuwe koers verlichting brengt in deze situatie. De maatregel zal naar verwachting ook invloed hebben op de inflatie die alsmaar stijgt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May