Nieuw Front constateert veel zorgpunten in gouddeals
05 Feb 2013, 02:00
foto


Het Nieuw Front heeft maandagavond in een eerste vergadering over de gouddeals met Iamgold en Surgold veel zorgpunten geconstateerd. Volgens ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan en NPS-voorzitter Gregory Rusland (ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen) staat nu al vast dat er teveel onduidelijkheden en open vragen zijn waarop de regering antwoord moet geven. “Ik constateer dat er binnen regeringskringen te vroeg lofzangen zijn geuit”, zegt Venetiaan aan Starnieuws.

De Nieuw Front oppositie wil nu niet in details treden over de vele zorgpunten in de deals. Toch laat Venetiaan doorschemeren dat onder andere de kwestie rond de royalty’s en vooral dat de ‘Erea of interest’ binnen de beide deals aandachtspunten zijn die volgens hem zorgen baren. Rusland plaatst vraagtekens achter de participatie van Suriname in de deals. In het geval van Surgold zegt Rusland dat de Nieuw Front regering al onderhandelingsgesprekken had gevoerd voor een 20 procent participatie. “Wij zijn wat dat betreft benieuwd te vernemen wat Suriname heeft moeten inleveren om nu 25 procent te hebben kunnen afdwingen”.

Geen antwoord NH
Venetiaan vindt het jammer dat minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen geen informatie verstrekt en vragen beantwoordt van de parlementaire commissie die deze deals onderzoekt voordat ze in het parlement worden behandeld. “Ik heb begrepen dat de minister de commissie pas tijdens de openbare behandeling zal antwoorden", merkt Venetiaan op. Zowel Rusland als Venetiaan zeggen dat het verdere traject, van advies van de commissie naar het parlement een moeilijke zal zijn. Belangrijk is dat er teveel onbeantwoorde vragen zijn en veel onduidelijkheid over de deals.

“Ik hoop dat De Nationale Assemblee goede nota neemt van wat er nu allemaal boven water komt over de deals. Het parlement heeft een zware verantwoordelijkheid. Het is het wetgevende orgaan. Ik ben benieuwd of het wordt dat hoe dan ook de regering de vrijheid krijgt op deze manier verder te gaan, of dat de deals worden afgekeurd, of dat er voorstellen worden gedaan om wijzigingen aan te brengen”, zegt Venetiaan.

Generaties binden
Vóór de vergadering van het Nieuw Front, heeft de NPS eerst een eigen bijeenkomst belegd. Venetiaan en Rusland zeggen dat de partij eerst een goed en duidelijk zicht wilde hebben voor zichzelf. Ontkend wordt dat de NPS een afwijkend standpunt heeft. De partij had er behoefte aan om eerst intern overleg te voeren voordat met de andere partners de deals geëvalueerd werd.

Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) die zich eerder pessimistisch heeft uitgelaten over de deals, zegt dat niet uit het oog moet worden verloren dat het hier om en nationale zaak gaat en het beste eruit gehaald moet worden. Hij blijft er bij dat sommige afspraken, zoals die nu zijn vastgelegd in het principeakkoord met de beide goudmaatschappijen, Suriname voor generaties lang zal binden. Het is daarom dat over alle zorgpunten er duidelijkheid komt, benadrukt Gajadien.
De bijeenkomst van het Nieuw Front was naast een goede oriëntatie ook om afstemming te plegen en een strategie te bepalen hoe de oppositionele combinatie in het parlement zal participeren tijdens de beraadslagingen over deze gouddeals.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May