Protesten in India laaien weer op
05 Feb 2013, 04:00
foto
Vrouwen in India protesteren tegen de nieuwe wet tegen verkrachting, die volgens hen niet ver genoeg gaat.


Vrouwengroepen in India zijn de straten weer opgegaan om dit keer te protesteren tegen de nieuwe wet tegen verkrachting die de regering in het weekend heeft goedgekeurd. Volgens de demonstranten gaat de nieuwe wet niet ver genoeg.

In de nieuwe wet is de minimale straf voor eenieder die veroordeeld is voor groepsverkrachting of verkrachting van een minderjarige, twintig jaar. In extreme gevallen geldt de doodstraf. Maar demonstranten vinden de wet niet hard genoeg.

De nieuwe wetgeving is goedgekeurd in de nasleep van de fatale groepsverkrachting van een student in Delhi in december, die tot nationale verontwaardiging leidde.

Vijf mannen die worden beschuldigd van de misdaad, zijn voorgeleid voor een speciaal bijeengeroepen rechtbank voor snelrecht in Delhi. Ze hebben verklaard e niet schuldig te zijn aan verkrachting en moord. Als ze veroordeeld worden, kunnen ze de doodstraf krijgen. Een zesde verdachte wordt berecht door een jeugdrechtbank, omdat hij ten tijde van de misdaad nog minderjarig was. De eerste getuige wordt vandaag gehoord.

Verkrachting binnen het huwelijk
Massa demonstranten zijn maandag de straat in Delhi opgegaan om te protesteren tegen de nieuwe wet. De wet is al van kracht nadat de president die zondag laat had ondertekend. Nieuwe strafbare feiten zoals stalking, voyeurisme en zuuraanvallen vallen ook onder de nieuwe wet.

Maar demonstranten zeggen dat de nieuwe wet de belangrijkste aanbevelingen van een regering panel – de juridische commissie-Verma – over het hoofd heeft gezien. In de nieuwe wet willen ze ook verkrachting binnen het huwelijk en seksueel geweld door leden van de krijgsmacht opgenomen hebben. Critici van de nieuwe wet zeggen ook dat het eerst besproken had moeten worden, alvorens het was goedgekeurd.

Breed overleg
Minister van Financiën, Palaniappan Chidambaram, zei dat een verandering in de wet duidelijk noodzakelijk was, en beloofde zelfs hardere maatregelen tegen verkrachters. Hij zei dat de regering had besloten om de nieuwe wet in te voeren door een verordening, waardoor het onmiddellijk van kracht werd. De verordening was "een uitgangspunt en zal worden vervangen door een wet", vertelde Chidambaram aan verslaggevers.

"Het kabinet wil iedereen verzekeren dat, voordat het document wordt ingediend bij het parlement, we breed overleg zullen voeren met alle politieke partijen voordat het wetsvoorstel wordt geïntroduceerd."

Het overheids panel had opgeroepen tot snellere rechtsprocessen en langere straffen voor veroordeelde verkrachters, maar heeft het niet gehad over de doodstraf. In de nieuwe wet is echter bepaald dat de doodstraf wordt gegeven in geval van verkrachting, dat leidt tot de dood of als het slachtoffer in een "permanente vegetatieve toestand" terechtkomt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May