Cuba naar de stembus
03 Feb 2013, 14:00
foto
Acht miljoen Cubanen kunnen vandaag naar de stembus.


De stembureaus in Cuba zijn geopend. De kiesgerechtigden kunnen hun stem uitbrengen op de 612 leden van het parlement. Tegenstanders van het heersende regime bespotten de stembusgang en zien het als een farce.

Meer dan 90 procent van acht miljoen Cubaanse kiezers zullen naar verwachting hun stem uitbrengen. De stemlokalen zijn vanmorgen vroeg opengegaan en zullen om 6 uur vanmiddag hun deuren weer sluiten.

Critici merken op dat het aantal kandidaten dat strijdt voor zetels in het nieuwe parlement, gelijk is aan het aantal open plaatsen. Er is dus weinig spanning over de uitkomst wie gedurende de komende vijf jaar in het parlement zullen zitten. Het is wel zo dat ongeveer twee derde van de kandidaten dit jaar voor het eerst meedoet. Alleen dat beeld al verhoogt de verwachting dat de verkiezingen een aantal nieuwe veranderingen zullen brengen in het land.

Vandaag wordt ook gestemd voor 1.269 plaatsen in vijftien provinciale vertegenwoordigingen.

Enige kandidaat
"Het is een farce," zegt voormalige politieke gevangene Oscar Espinosa Chepe aan het persbureau AFP. Een andere prominente oppositielid, Elizardo Sanchez, noemt de verkiezing 'een race met slechts één paard "- omdat de Communistische Partij is de enige kandidaat is.

Cubaanse autoriteiten prijzen het kiesstelsel als het fundament van democratie, omdat alle genomineerden zijn gekozen door de afgevaardigden van gemeenten en door de vertegenwoordigingen van burgers. "Er zijn geen politieke campagnes in het land," meldt Al Jazeera’s correspondent uit Havana. “Eén van de kandidaten is Mariela Castro. Ze is de dochter van president Raul Castro dochter, die naar verwachting een hoge functie krijgt in het nieuwe parlement.”

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May