Kanhai: Krijgsraad zal 8 decemberproces moeten stopzetten
02 Feb 2013, 00:00
foto


Raadsman Irwin Kanhai vindt dat de Krijgsraad geen andere keus heeft dan de volgende week woensdag een eind te maken aan het 8 december strafproces. Kanhai en auditeur militair Roy Elgin hebben voor de Raadkamer hun pleidooi gehouden. Nu moet de Krijgsraad zijn besluit nemen. Dit proces vindt plaats achter gesloten deuren.

Kanhai zegt aan Starnieuws dat de auditeur militair naar voren gebracht heeft dat er geen rol meer voor hem is in dit proces. Hij zal niet vragen om de schorsing op te heffen, zolang het nog in te stellen Constitutioneel Hof de rechtsvraag over inmenging door De Nationale Assemblee niet heeft beantwoord. De Krijgsraad wil deze indringende rechtsvraag beantwoord krijgen voordat de geschorste vervolging wordt opgeheven. De auditeur militair heeft gesteld dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard moet worden, nu de amnestiewet in werking is.

"In mijn verzoekschrift heb ik duidelijk gesteld dat in het strafrecht niet verwezen kan worden naar een instituut dat niet bestaat. Dit is een novum en ongekend. Het Constitutioneel Hof is niet ingesteld, dus kan daar niet op gewacht worden", zegt Kanhai. Hij benadrukt dat de Krijgsraad geen andere keuze heeft dan de wetten van het land toe te passen. Kanhai heeft namens drie van zijn cliënten - Imro Themen, Errol Alibux en Iwan Krolis - de Krijgsraad gevraagd om het proces stop te zetten. "Ik denk dat het woensdag zover is. Dan zal het besluit vallen", stelt Kanhai zelfverzekerd. "De juristen moeten de wetten maar gaan lezen", voegt hij eraan toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May