Marcel Asmus: Landbouwvereniging Alfa werkt snel en efficiënt
02 Feb 2013, 08:00
foto
Functionarissen van Landbouw, Veeteelt en Visserij bezoeken de opengekapte arealen.


Alfonsdorp wil een voortrekkersrol in de agro-ontwikkeling in Marowijne. "We werken snel en efficiënt". Met deze woorden benadrukt Marcel Asmus de voortvarendheid waarmee de Alfonsdorp agrariërsgroep (Alfa) de landbouwontwikkeling in het gebied wil aanpakken. De groep is met tien leden in samenspraak met de dorpsleiding begonnen met ontbossen. Asmus is de trekker van dit pilotproject en zit namens Alfonsdorp de stuurgroep 'agro-ontwikkeling Marowijne'.

Iwan Raghoe, coördinator Binnenland van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), noemt de wilskracht van de leden 'buiten verwachting'. Hij bracht samen met Elmont Kromopawiro, ressortleider van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Marowijne, Henk Panchoe van de afdeling Coöperatiewezen, en landbouwvoorlichter Alfred Jagroep op uitnodiging van Alfa een bezoek aan het dorp. Bij deze gelegenheid hebben partijen naar mogelijkheden gekeken voor samenwerking. De landbouwers hebben al gezorgd voor het nodige materiaal om hun plantkassen op te zetten.

Doorgaan met inzet
Ook districtscommissaris Theodorus Sondrejoe heeft de landbouwers onderweg naar Albina een hart onder de riem gestoken. Hij merkte op dat dit initiatief begonnen is in Alfonsdorp en zeker zal voortzetten naar andere gemeenschappen, in het belang van de ontwikkeling van Marowijne. "Ik verzoek u als gemeenschap door te gaan met de getoonde inzet", zei Sondrejoe.
"Met dit initiatief is mijn wensdroom in vervulling gegaan", zegt kapitein Harold Galgren, die 20 jaren dit dorp leidt.

Tien leden van Alfa nemen deel aan de drie maanden durende training voor agro-ondernemers, die momenteel in Moengo wordt gegeven. Asmus zegt dat toen hij hoorde dat zo een training zou starten, hij direct contact heeft gemaakt met de dorpskapitein. Dit heeft erin geresulteerd dat de dorpelingen aan de training participeren. Het dorp beschikt over 65 hectare aan geschikte landbouwgrond.

Wel grond, geen kennis
"We beschikken over grond en mankracht, maar niet over kennis en begeleiding", zegt Asmus. Volgens Raghoe hanteren in stamverband levende Surinamers een landbouwsysteem, dat niet hetzelfde is als dat van Saramacca en Nickerie. Ook is de samenleving nu gemoderniseerd en is het bestedingsgedrag van mensen veranderd, zegt hij. "Op landbouwgebied is het werk niet meer gericht op fysieke arbeid en komt de documentatie en het financieel aspect erbij kijken", houdt Raghoe de boeren voor.

De mensen willen niet meer telkens verhuizen door het aanleggen van nieuwe kostgrondjes. "LVV is daarom landelijk bezig om boeren naast de grondbewerkings- en teeltechnieken, ook bij te brengen hoe hun documentatie te doen", zegt Raghoe. Hij geeft aan dat Marowijne zich moet klaarmaken om landbouwgewassen en eieren te leveren aan grote bedrijven als Newmont. "De boeren moeten gaan effectiever werken om financieel voordeel uit hun arbeid te halen."

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May