PAHO-directeur: Gezondheid drijvende kracht voor verandering
01 Feb 2013, 18:00
foto
Dr Carissa F. Etienne, de nieuwe Paho-directeur. (Foto: Paho)


Carissa F. Etienne, de nieuwe Paho-directeur wil de universele bereikbaarheid gezondheidszorg bevorderen. Zij wil gezondheid maken tot een drijvende kracht voor verandering.

Etienne die afkomstig is uit Dominica is de tiende directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho), het regionaal bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ze vervult sinds gisteren de functie van Paho-directeur. De nieuwe regionale gezondheidsleider heeft beloofd nauw samen te werken met Paho-lidstaten om de voordelen van de vooruitgang van de gezondheidszorg voor alle mensen in Zuid-Amerika toegankelijk te maken. Haar hoogste prioriteit is sneller vooruitgang te boeken om universele toegang tot kwalitatief goede gezondheidszorg te bewerkstelligen.

"Van de vele kansen en uitdagingen waar deze organisatie en onze lidstaten voor staan, staat één doel boven alle andere. Het is om universele toegang tot de gezondheidszorg in Amerika te bieden," stelt ze. "Geen enkele andere prestatie zou meer bijdragen aan het waarborgen van een lang, waardig en productief leven," zegt Etienne.

Uniek moment
Ze was eerder adjunct-directeur-generaal bij de WHO in Genève. De Paho bestaat al 110 jaar is 's werelds oudste internationale gezondheids-bureau dat als het Regionaal Bureau van de WHO voor de Amerika's. Etienne volgt Mirta Roses Periago van Argentinië op, die 10 jaar directeur was.

Ze heeft nota genomen van de indrukwekkende vooruitgang van de gezondheidszorg in Amerika, waarbij de levensverwachting is gestegen, de kindersterfte is gedaald, een groot deel is gevaccineerd en er betere voeding is. Ook de toegang tot gezondheidszorg en nieuwe beschikbare geneesmiddelen en gezondheidsproducten in de Amerika’s is uitgebreid en is de gezondheidsvoorlichting toegenomen.

Maar, zei Ettienne, de vooruitgang is niet voor een ieder gelijk, vooral de armen en meest kwetsbare bevolkingsgroepen ontberen de noodzakelijke gezondheidszorg. "Deze voorwaarden komen samen om een uniek moment voor de gezondheid in de Amerika's te creëren. We hebben een sterke potentie om een positieve verandering in de gezondheid te bewerkstelligen. Net zo belangrijk, kan gezondheid een drijvende kracht zijn voor verandering. Betere gezondheid en toegang tot gezondheidszorg zal zich vertalen in een sterkere economie, een meer coherente samenleving, en zullen landen beter in staat zijn te integreren en te concurreren in de mondiale wereld, " stelt ze.
C
In een videoboodschap uit Genève zei WHO-directeur-generaal Margaret Chan: "Ik ben mijn adjunct-directeur-generaal Gezondheidssystemen en Diensten kwijt, maar de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie heeft een ervaren leider gekregen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May