Explosie Mexico doodt 25 mensen
01 Feb 2013, 20:00
foto
Meer dan 100 mensen zijn gewond geraakt bij een explosie in een wolkenkrabber waar het hoofkantoor van oliegigant Pemex is gevestigd. (Beeld: Al Jazeera)


In Mexico zijn ten minste 25 mensen gedood bij een explosie in een wolkenkrabber waarin het hoofdkantoor van de Mexicaanse oliegigant Pemex is gehuisvest.

De minister van Binnenlandse Zaken, Miguel Angel Osorio Chong zei aan verslaggevers dat er 17 vrouwen en 8 mannen gedood waren, terwijl 101 anderen gewond zijn geraakt.

Het staatsbedrijf stelde dat er een onderzoek is gestart naar de oorzaak van het dodelijke incident. Hij verklaarde dat alle berichten over de oorzaak van de explosie speculaties zijn. “Wat gebeurde was dat er een explosie was in het B2 gebouw van het administratief centrum. Er zijn gewonden en is er materiële schade op de begane grond en tussenverdieping,” zei Pemex.

Overtuigend verslag
Verondersteld wordt dat tientallen medewerkers nog gevangen zitten in het gebouw dat meer dan 50 verdiepingen telt. Volgens reddingswerkers kan het dodental nog stijgen. Reddingsteams waren er met reddingshonden, helikopters en diverse ambulances.

Bijna zes uur na de explosie, zei de Mexicaanse presidentr Enrique Pena Nieto op Twitter dat er "nog een persoon levend was gered uit het puin". Tegen verslaggevers zei hij geen overtuigend verslag over de oorzaak van de ramp te hebben, “daarom ben ik tegen elke speculatie.”

Een woordvoerder van het agentschap voor burgerbescherming zei dat er een schijnbare opeenhoping van gas was in een elektrische voedingskamer. Televisiebeelden toonden zware schade en mensen die werden weggereden op brancards en bureaustoelen.

Dodelijke ongevallen
"Het was dramatisch. Het gebouw trilde en plotseling was er puin. We konden niet de mensen naast ons zien," vertelde een werknemer van Pemex.
Pemex is 's werelds vierde grootste producent van ruwe olie met ongeveer 2,5 miljoen vaten per dag. Het bedrijf kondigde eerder aan dat hij het gebouw had geëvacueerd als gevolg van een stroomstoring. Het bedrijf heeft in het verleden al te maken gehad met dodelijke ongevallen op de olie-en gasinstallaties.

Vorig jaar kwamen bij een enorme explosie 30 mensen om bij een gasfabriek in de buurt van de noordelijke stad Reynosa, dichtbij de Amerikaanse grens. In december 2010 explodeerde een oliepijpleiding nadat dieven die hadden doorboord in de centrale stad San Martin Texmelucan. Er vielen 29 doden en vielen er meer dan 50 gewonden.

In oktober 2007 kwamen 21 werknemers van Pemex om tijdens een gaslek op een olieplatform in de Golf van Mexico. De meesten verdronken toen ze in paniek in de zee sprongen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May