Minister Sapoen wil agro-ondernemerschap stimuleren
01 Feb 2013, 08:00
foto
Minister Raymond Sapoen neemt een kijkje bij Suriname Candied Fruits NV.


Minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie heeft een bezoek gebracht aan Suriname Candied Fruits NV, waar sukade geteeld wordt, in het district Saramacca. De bewindsman wil agro-ondernemerschap stimuleren. De bewindsman is tevreden met dit project. Hij merkt op dat project geheel past binnen het beleid van de regering. De bewindvoerder beloofde dat zijn ministerie dit bedrijf zeker zal promoten binnen de Caricom. Sapoen mocht zijn kennis over sukadeteelt verrijken door een presentatie, die het bedrijf hield.

Ruud Souverein, een van de initiatiefnemers, gaf in de presentatie een uiteenzetting van zijn bedrijf vanaf de oprichting tot heden. Souverein deelde mee dat in 2009 vier hectare sukade geplant was, die nu in productie is. Verder zijn er veertien outgrowers, landbouwers die buiten het bedrijf zijn, maar wel samenwerken, geregistreerd. Zij zijn bezig de terreinen plantklaar te maken.

Ontwikkeling
Momenteel wordt sukade geleverd aan de lokale markt en Trinidad & Tobago en Barbados. Daarnaast wordt er stroop in vier verschillende smaken verwerkt en geproduceerd die overal in Saramacca verkocht wordt. Souverein deelde mee dat het bedrijf bezig is om voorbereidingen te treffen voor de bouw van een sukadefabriek aan de Saramaccaweg.

Districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani zegt dat de nieuwe fabriek een stukje ontwikkeling zal brengen voor Suriname, vooral voor de Saramaccaners. Ook de landbouwers zullen profijt hiervan hebben. Hij vindt het belangrijk dat landbouwers in het district hierdoor gemotiveerd zullen zijn, omdat zij nu zekerheid van afzet zullen hebben. Ramdhani benadrukt dat het streven is om vooral de landbouwsector, ondernemerschap en toerisme in het district een boost te geven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May