Blokland wil onder geen beding instelling van rookzones
01 Feb 2013, 06:00
foto
Minister Michel Blokland van Volksgezondheid


Minister Michel Blokland van Volksgezondheid, zegt dat de regering onder geen enkele voorwaarde akkoord moet gaan met het instellen van rookzones in openbare plaatsen. Bij de behandeling van de tabakswet donderdag in De Nationale Assemblee zei de minister dat Suriname moet gaan voor het hoogste niveau van volksgezondheid en daarom dan ook niet moet toegeven aan de vraag van de horeca sector om rookzones in het leven te roepen.

Nadat eerder in de behandeling van het wetsontwerp commissievoorzitter Theo Vishnudatt al niets heel liet van eventuele kritieken over deze wet, zei Blokland dat als het gaat om de verantwoordelijkheid van de regering. Voor het gezond houden van de bevolking moet er op geen enkele manier concessies worden gedaan. Suriname is lid van de internationale conventie die gaat voor een honderd procent rookvrij beleid. “Er zijn geen excepties gemaakt door Suriname bij de toetreding tot die conventie”, zegt Blokland. Het is juist om de verplichtingen die Suriname heeft jegens die conventie dat de ‘nationale tabakwet’ van grote betekenis is. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de ontwerpwet voorbereid met het in acht nemen van de verplichtingen in de conventie met de daarbij horende richtlijnen.

Bescherming nodig
Blokland citeerde uit de conventie waarin staat dat een iedereen beschermd moet worden tegen tabaksrook. Alle werkplaatsen en voor de publiek toegankelijke ruimten moeten rookvrij zijn. Alle argumenten die enigszins tabaksrook proberen goed te praten moeten volgens de bewindsman worden tegengesproken, omdat er wetenschappelijk bewijs genoeg is hoe schadelijk dit is voor de volksgezondheid. Zo is bewezen dat tabaksrook al dan niet geventileerd of met de aanwezigheid van rookzones, niet doeltreffend zijn. De minister gaat dan ook voor een effectieve voorlichting naar de gemeenschap om zich te wapenen tegen tabaksrook. Een onderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat 50 procent van de gemeenschap daar er niet van op de hoogte is geweest dat roken en tabaksrook de levensduur verkort.

Meningen die stellen dat roken positieve aspecten heeft zoals economische ontwikkeling zorgen er niet voor dat de negatieve gevolgen van roken verdwijnt. “Wij moeten als staat bedacht zijn op de huidige trend waarbij de tabaksindustrie de aandacht in toenemende mate richt op de derde wereld landen en wel de kwetsbare groepen zoals jongeren, vrouwen en armere groepen binnen de gemeenschap”, zei Blokland. Hij merkte op dat met steeds strengere maatregelen in ontwikkelde landen er een toename is van het aantal mensen dat stopt met roken. In de VS is het aantal rokers onder de vijftig jaar intussen gedaald naar 21 procent.

Geen misbruik kinderen
Blokland toonde zich een felle tegenstander van het sponsoren van sport en andere evenementen door de tabaksindustrie. Als het aan de minister van Volksgezondheid ligt wordt er geen reclame meer gemaakt voor tabaksproducten. Het moet meteen verboden worden dat kinderen in reclame worden gebruikt die roken bevorderen. Ook dat wordt door de conventie verboden. De bewindsman noemde tal van zaken die tabaksgebruik moet ontmoedigen, de verkoop van losse sigaretten moet verboden worden en ook de verkoop van kleinere pakken sigaretten minder dan 20 in een pak bevordert volgens hem het roken.

Minister Blokland stelde dat de wet rokers niet verbiedt om te roken, alleen zal dat niet meer mogen in openbare of publieke ruimten waar personen komen. Er wordt volgens hem dus helemaal niet gekomen aan het zelfbeschikkingsrecht van een persoon om wel of niet te willen roken. “Het zelfbeschikkingsrecht is ondergeschikt aan de verantwoordelijkheid van de staat om te zorgen voor een veilige samenleving”, zegt Blokland. De verdere behandeling is verdaagd naar dinsdag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May