AZP zet eerste stap Kindergeneeskunde centrum
31 Jan 2013, 19:00
foto


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zet morgen nog een stap naar de ontwikkeling van Centres of Excellence. Het instituut begint met de realisatie van het Kindergeneeskunde centrum, het Pediatric Centre of Excellence.

Vijf kinderartsen vormen de kerngroep van dit centrum. De artsen Amadu Juliana, Neirude Lissone en Aartie Toekoen werken al in het AZP, terwijl ook kinderarts/neonatoloog Arti Jessurun en Wilco Zijlmans zich hebben verbonden aan dit project. Jessurun heeft jaren gewerkt in het RKZ en zal zich bezig gaan houden met de realisatie en ontwikkeling van het pediatrisch centrum. Zo zal hij ook de opleiding van jonge artsen en de uitbreiding van de afdeling neonatale intensive care voor zijn rekening nemen. Zijlmans zal zich naast klinische en poliklinische werkzaamheden vooral richten op onderzoek en onderwijsaspecten.

De kerngroep zal totdat het centrum helemaal operationeel is, werken op het AZP-kinderpaviljoen, omdat de andere specialismen –cardiologie, oogheelkunde, (kinder) chirurgie, neurochirurgie en urologie- zich in de nabijheid bevinden. Vanaf morgen zijn de kinderartsen opgedeeld in een dag-en avondploeg gedurende maandag tot en met vrijdag. Voor de spoedpoli zijn Jessurun en Lissone verantwoordelijk.

Permanente klinische dienstverlening
Het kindercentrum waar een aanvang mee wordt gemaakt moet intensieve zorg van langere duur voor ernstig zieke pasgeborenen en oudere kinderen, alsook voor kinderen met ernstige en zeldzame ziekte bieden. Permanente klinische dienstverlening inclusief de EHBO (7x24u) en een opleidingscentrum voor kinderartsen in opleiding, algemeen artsen, kinderverpleegkundigen en studenten.

Het Kindergeneeskunde centrum beoogt een goede samenwerking met de andere ziekenhuizen in Suriname waarbij intensieve zorg tijdelijk of voor langere tijd kan worden overgenomen. Het moet ook een platform bieden om de kindergeneeskunde op een hoger niveau te brengen, waarbij de andere ziekenhuizen maar ook de eerstelijnszorg deel zullen zijn van het totale plan.

De kerngroep kinderartsen heeft al ruim twee jaar gewerkt aan de totstandkoming van één centraal kindercentrum in Suriname waar de zorg voor het zieke kind optimaal kan worden aangeboden. Het plan heeft de steun van de totale Vakgroep van Kinderartsen in Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May