SOB: problemen die onderwijsproces verstoren aanpakken
31 Jan 2013, 02:00
foto


Secretaris-generaal Richard Bouguenon, van de Surinaamse Openbare Onderwijzersbond (SOB), geeft aan dat de kwestie van leerkrachten die lijfstraffen toepassen op leerlingen en daardoor in problemen komen, een aanpak in ruimer verband zal krijgen. Hij reageert hiermee namens de bond op een schrijven van Andy Hooghart, die een handtekeningenactie op scholen had aangekondigd.

Hooghart had geschreven dat de onduidelijkheden die door de handelwijze van de leerkrachten ontstaan, leiden tot verstoring van het onderwijsproces. De bond zegt nu in een reactie op de brief van Hooghart, het probleem te onderkennen. “Op 14 januari is er overleg geweest over de kwestie met Onderwijsminister Shirley Sitaldin. Het door u gekenschetst probleem moet worden aangepakt. Afgesproken is dat het onderwerpelijke in ruimer verband met alle relevante actoren zal moeten worden bekeken”, staat in het schrijven naar Hooghart.

Demotiverend
Hooghart, die leerkracht is op een muloschool te Koewarasan, is van mening dat zowel leerkrachten als leerlingen er de dupe van worden als leerkrachten kinderen lijfstraffen geven. Het stoort hem dat men zich vaak niet afvraagt wat een onderwijsgevende drijft tot zijn handelswijze. Hij geeft aan dat hij het vaker met collega’s erover heeft gehad dat leerlingen “de waarden en normen terzijde leggen en respectloos gedrag vertonen naar de leerkrachten toe.”

“De praktijk wijst tegenwoordig heel extreme gedragingen van leerlingen uit die leerkrachten soms tot het uiterste toe drijven. Dit gedrag van leerlingen maakt dat leerkrachten zich niet meer beschermd voelen, wat heel demotiverend werkt op het onderwijsproces”, is de mening die hij in zijn brief naar de bond verwoordde. Met de aangekondigde handtekeningenactie hoopte hij de aanzet te geven tot oplossing van het probleem.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May