Resultaten milieustudie elektriciteitscentrale Staatsolie binnen
29 Jan 2013, 17:00
foto


De resultaten van de milieustudie die Staatsolie Maatschappij Suriname NV heeft laten uitvoeren voor de uitbreiding van haar elektriciteitscentrale zijn binnen. De maatschappij heeft intussen de resultaten gedeeld met de autoriteiten.

Staatsolie gaat haar huidige opwekcapaciteit van 28 megawatt te Tout Lui Faut uitbreiden met 34 megawatt. Het bedrijf heeft alvorens over te gaan tot de uitbreiding een Rapid Environmental Assessment (REA), een verkorte milieueffectenanalyse laten uitvoeren.

Er was haast geboden en heeft Staatsolie SRK Consulting uit Zuid-Afrika aangetrokken voor het onderzoek, dat vorig jaar september begon. In het rapport dat is uitgebracht zijn de effecten van geluid, trillingen en uitstoot van gassen in kaart gebracht. Het onderzoek is uitgevoerd volgens richtlijnen van Nimos en internationale standaarden en richtlijnen van onder andere de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Twee fasen
Het oliebedrijf heeft zich verplicht om het ontwerp en de inbedrijfstelling van de uitgebreide elektriciteitscentrale in overeenstemming te laten zijn met nationale en internationale standaarden. Staatsolie nam in augustus 2006 haar 14 megawatt-centrale voor elektriciteitsopwekking in gebruik. De centrale wordt beheerd door de dochteronderneming Staatsolie Power Company Suriname NV (SPCS).

De Surinaamse regering heeft Staatsolie intussen gevraagd om de opwekcapaciteit van de centrale uit te breiden, om tegemoet te komen aan het energietekort. De uitbreiding wordt in twee fasen gedaan, waarbij in eerste fase twee generatoren met elk een capaciteit van 17 megawatt zullen worden geïnstalleerd. Indien noodzakelijk zal in een later stadium de tweede fase worden uitgevoerd, waarbij nog eens 34 megawatt zal worden toegevoegd. Als beide fasen zijn uitgevoerd zal de SPCS-centrale in totaal een capaciteit van 96 megawatt hebben. De constructie van de eerste fase begint in het eerste kwartaal 2013 en moet in november zijn afgerond.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May