Lackin niet erg enthousiast over gesprek met Timmermans
29 Jan 2013, 04:00
foto
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.


Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken wil nauwelijks aandacht besteden aan het onderhoud dat hij had met zijn Nederlandse collega Frans Timmermans in Chili. "Er zijn zoveel andere belangrijke ontwikkelingen in Chili. Ik wil mij daarop concentreren. Het gesprek met de Nederlandse minister is niet het belangrijkste wat in Chili is gebeurd", zegt Lackin in gesprek met Starnieuws.

De minister antwoordt op vragen dat de Nederlandse ambassade drie weken geleden hem reeds benaderd had voor een gesprek met Timmermans. Lackin zegt ermee ingestemd te hebben om tijdens de top tussen de Europese Unie en Latijns-Amerika in Santiago de Chile het onderhoud te hebben. Deze ontmoeting tussen de bewindslieden is het eerste contact tussen Suriname en Nederland sinds twee jaar. De relatie is verder bekoeld nadat Nederland zijn ambassadeur teruggeroepen heeft na de aanname van de amnestiewet in april vorig jaar.

Band boven politieke verschillen

"In Nederland en Suriname zijn bij elkaar wel anderhalf miljoen mensen die op een of andere manier met elkaar rechtstreeks verbonden zijn. Onze landen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door mensen, cultuur, taal en geschiedenis. Dat gaat boven politieke meningsverschillen en daarom zal Nederland zich blijven inspannen voor goede contacten tussen de samenlevingen", aldus Timmermans na afloop van zijn gesprek met Lackin. Dit meldden diverse Nederlandse media, waaronder ook de NOS.

"Maar het is ook duidelijk dat er politieke meningsverschillen zijn tussen Nederland en Suriname waaronder de amnestiewet en de procesgang rond de decembermoorden", zei Timmermans. Hij deelde mee dat afgesproken is om elkaar later dit jaar nog eens te ontmoeten. Lackin laat zich tegen Starnieuws nauwelijks enthousiast uit over dit onderhoud. "Eigenlijk wil ik er helemaal niet over praten, want ik wil mij bezighouden met de belangrijke zaken die in Chili zijn afgesproken met de landen uit de regio. "Nu lijkt het alsof het hoofddoel was het gesprek met de Nederlandse minister", stelt Lackin. Hij keert vandaag terug naar huis.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May