Caribische landen onderzoeken druggebruik op scholen
28 Jan 2013, 17:10
foto
Mjnister Shirley Sitaldin (foto: Raoul Lith)


Binnenkort begint een regionaal onderzoek naar het gebruik van, en de handel van drugs in en rond de leeromgeving van het voortgezet onderwijs. Om het onderzoek op een juiste manier te laten plaatsvinden, wordt van 28 tot en met 30 januari een trainingsworkshop gehouden in de Ballroom van Hotel Torarica. Deskundigen van de ministeries van Onderwijs en Volksontwikkeling, Volksgezondheid, Sport- en Jeugdzaken en van Justitie en Politie, doen hieraan mee. Daarnaast zijn ook de Nationale Anti Drugsraad en andere instituten en organisaties bij het onderzoek betrokken.

Na de training, die in twaalf Caribische landen wordt gehouden, zal het project worden opgezet en uitgevoerd. Hieruit moeten een rapport en plan van aanpak komen die aan de overheden van deze landen zullen worden afgestaan om er beleid op te maken. De komende drie dagen delen alle landen informatie met elkaar en bespreken zij strategieën en preventiemodellen.

Preventie en bestrijding
Pernell Clarke, onderzoeksspecialist van ‘The Inter-American Drugs Abuse Controle Commission (Cicad) zegt dat de behoefte voor een nieuw onderzoek alles te maken heeft met de preventie en bestrijding van het drugsgebruik onder jongeren.

In veel Caribische landen is sprake van een toenemend drugsgebruik op scholen. De laatste cijfers over drugsgebruik op scholen in de Caribische regio dateren uit 2010. Daarin wordt aangegeven dat op veel scholen in de regio, vaak meer dan de helft van de leerlingen drugsgebruiker is, of met drugs in aanraking komt en dat er in de omgeving van de scholen handel plaatsvindt in drugs. Marihuana en cocaïne zijn de meest voorkomende drugssoorten.

Drugsvrije school
Minister Shirley Sitaldin van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) zegt dat zover zij zich kan oriënteren, er geen schrikbarende meldingen en ook geen cijfers zijn over het drugsgebruik van jongeren in en rond de scholen in Suriname. Hoe de situatie er precies uit ziet kan zij dus niet met zekerheid zeggen. Wel is het zo dat sommige omgevingen waar scholen zich bevinden, bekend staan als die waar er drugsactiviteiten hebben plaatsgevonden.

De Minov-minister zegt dat het komende onderzoeksproject belangrijk is in de strijd tegen drugs. “De school is een plek die vrij moet zijn van drugsgebruik, maar ook de omgeving”. Volgens haar moet het onderzoek zodanig plaatsvinden dat het leerlingen en ouders bewust maakt van een eventueel gevaar. Ouders, leerlingen en scholen zullen dan ook op een deskundige manier bij het onderzoek worden betrokken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May