Brazilië stelt onderzoek in naar brand in nachtclub
28 Jan 2013, 13:00
foto
Brandweerlieden, toeschouwers en politieagenten rond een nachtclub nadat er een brand uitbrak (Foto: EPA)


President Dilma Roussef van Brazilië heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd in verband met de dood van ten minste 230 mensen. In de nachtclub ‘Kiss’ in de stad Santa Maria ontstond zondag brand nadat een vuurpijl werd afgeschoten tijdens het optreden van een muziekgroep. De club had maar een uitgang en raakten de meeste slachtoffers verstikt door het rook en de giftige stoffen die vrijkwamen.

Ongeveer 200 anderen zijn gewond geraakt. Ook de festiviteiten die waren gepland om te vieren dat er nog 500 dagen resten voor de aanvang van WK 2014 in Brasilia, zijn afgelast.

"Het is een tragedie voor ons allemaal. Ik ga niet meer naar de vergadering (in Chili) om zeer duidelijke redenen,” zei Roussef voor haar aankomst in Santa Maria, waar de nabestaanden van de slachtoffers ontmoette.

Ambtenaren hebben 232 lichamen voor identificatie gebracht na een gymnasium, meldt het persbureau Al Jazeera. Vanmorgen vroeg is het identificatieproces voltooid. Major Gerson da Rosa Ferreira, die belast was met de reddingswerkzaamheden, zei dat de slachtoffers stierven door verstikking of zijn vertrapt.

Minderjarigen
De onderzoekers zoeken naar verslagen van de overvolle club. Volgens berichten waren er maar liefst 1.000 tot 2.000 mensen in de club toen de brand uitbrak. Sommige getuigen beweren ook dat de veiligheidsdienst van de club de hoofdingang had gesloten om te voorkomen dat mensen snel zouden vertrekken.

Onderzoekers suggereren dat er slechts één uitgang was in de overvolle nachtclub en dat in de verwarring die direct na de brand ontstond, deze in eerste instantie werd gesloten door het personeel.

De autoriteiten zeggen dat veel van de dodelijke slachtoffers tussen de 16 en 20 jaar waren en dat, ondanks ze minderjarig waren, zijn toegelaten tot de club.
Santa Maria ligt in de buurt van de grens met Argentinië en Uruguay, zo’n 300 kilometer ten westen van de hoofdstad van de deelstaat Porto Alegre.

Aanklachten doodslag
Luiza Sousa, een politie-ambtenaar in Santa Maria, vertelde het persbureau Reuters dat de brand begon toen een lid van de band of het productieteam een vuurpijl had afgevuurd, die vervolgens in vlam vatte aan het plafond, dat blijkbaar was bedekt met isolatieschuim. De brand breidde zich "in seconden" uit, zei Sousa.

Politie-inspecteur Sandor Meinerz vertelde het persbureau Agencia Estado dat er aanklachten voor doodslag kunnen worden ingediend tegen de band, waarvan ten minste één van hen is omgekomen in de vlammenzee.
Sandro Meinerz, een politie-inspecteur, vertelde de Agencia Estado persbureau dat doodslag vergoeding kan worden ingediend tegen de band, ten minste een van hen stierf in het vuur, of hun bemanning.

Televisiebeelden toonden zwarte rookwolken die uit de ‘Kiss’ discotheek kwamen, terwijl jonge mannen met ontbloot bovenlijf die hadden deelgenomen aan een universiteitspartij, de brandweerlieden hielpen om met bijlen en bokhammers de ramen en buitenmuren kapot te slaan, in een poging de ingesloten clubgangers te bevrijden.

Lichamen van de doden en gewonden werden op straat gelegd, terwijl het geschreeuw van mensen in paniek de lucht vulde, toen medici probeerde te helpen. Er was weinig te doen; de meesten waren binnen enkele minuten al verstikt door de rook binnen in de nachtclub.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May