Ingezonden: Coalitie en oppositie inherent aan democratie
27 Jan 2013, 21:00
foto


Het volk regeert in een democratie. De ordening van het democratische stelsel heeft geresulteerd in het bestaan van politieke partijen die via een verkiezing meedingen naar een plaats in het parlement, bij ons De Nationale Assemblee genoemd. Er zijn nadere wettelijke regelingen getroffen waaraan een politieke partij moet voldoen om deel te kunnen nemen aan de verkiezing, zetels te verwerven om zo het volk te kunnen vertegenwoordigen in De Nationale Assemblee. In de ordening is verder geregeld dat de partij die de helft en meer van het totaal aantal zetel, in ons geval 51, behaalt de regering mag vormen. Daar voorafgaand moet in De Nationale Assemblee een president en een vicepresident worden gekozen.

De president gaat daarna over om een regering of een coalitieregering te vormen. De regering moet volgens de grondwet een Meerjaren Ontwikkelingsplan indienen dat in elk geval voor een zittingsperiode van vijf jaar moet gelden. Ik zei dat er vereisten zijn waaraan een politieke partij moet voldoen om deel te kunnen nemen aan een verkiezing. Een van de belangrijke vereiste is dat de politieke partijen een verkiezingsprogramma moet indienen registratie bij het Onafhankelijk Kiesbureau. In het verkiezingsprogramma wordt in contouren aangegeven hoe de partijen denken de Republiek Suriname op korte, middellange en lang termijn sociaaleconomisch, educatief, financieel-monetair enzovoort te ontwikkelen.

Met dit verkiezingsprogramma wordt tijdens de campagne getracht zoveel kiezers te krijgen om de verkiezing te winnen en zo in de positie te komen, de Republiek Suriname volgens de partij inzichten te ontwikkelen. Als geen der partijen in de positie komt om alleen de Regering te kunnen vormen, worden partijen benaderd voor een coalitie vorming. Tenminste 26 zetels zijn nodig voor de vorming van zo een coalitieregering. Er volgen dan onderhandelingen, waarbij onder ander de partij visies en programma's worden vergeleken. Als eindresultaat van de onderhandelingen ontstaat een coalitieprogramma dat de komende 5 jaren uitgevoerd zal worden. Er worden verder afspraken gemaakt over de ministersposten die door de coalitiepartijen ingevuld zullen worden.
De partijen die niet betrokken zijn bij de vorming van de regering zullen in de oppositie banken plaatsnemen om van daaruit kritisch het beleid van de coalitie te begeleiden.

Coalitie en Oppositie
In elk land dat de soort democratische ordening die wij in Suriname hanteren, bestaat het parlement, DNA, uit de coalitie en de oppositie. Geen enkel twijfelachtige of verwarrende interpretatie daarover. Check en Balance in een democratie is een onvermijdelijke vereiste. Zij die beweren dat dit niet het geval is ,leeft niet alleen buiten de filosofie achter het democratische model dat wij hanteren,maar beseft of draagt weinig of geen weet van werking van de dialectiek,de wet der tegenstelling,in haar volle omvang dwars door alle facetten van het leven hier op aarde. De levendigheid en evenwichtigheid van dit model van democratie die wij hanteren is absoluut gebaat bij ideeënbotsing. Ik hoef vanuit mijn levensbeschouwelijke opvatting het niet eens te zijn met een andere persoon die ook het recht bezit om de ontwikkeling van het land vanuit een eigen conceptie te benaderen.

Wanneer in Suriname geen oppositie en coalitie zouden zijn in de Nationale Assemblee dan mag ik u verzekeren dat wij regelrecht zouden koersen naar een on-ideologische totalitaire staat. Ik heb in een analyse in 2005 middels enkele scenario's laten zien dat de eerste coalitieregering zou kunnen bestaan uit het Nieuwe Front(23) en de millennium combinatie(14). Ik heb ook aangetoond welke de minpunten zouden zijn van zo'n een coalitieregering. Een meest in het oog springende minpunt zou zeker het bestaan van een semi-totalitaire zijn. De oppositie zou uitgeschakeld worden.

Lang termijn plannen
Suriname is niet onbekend met lange termijn plannen. In de koloniale periode zijn er ook 10 jaren plannen geïntroduceerd en geïmplementeerd. In de eind jaren negentig zijn er nieuwe inzichten in de planningsstrategie gelanceerd. De twenty-twenty vision werd geïntroduceerd. Dus tegen lang termijn vision kan ik nimmer bezwaar hebben. Wel zie ik liever dat de politieke partijen een blauwdruk ontwikkelen waarin de lang termijn plannen gebaseerd op een ideologie moeten worden opgenomen. Het lijkt mij een utopie dat voor de ontwikkeling van het land wij een ontwikkelingsvisie moeten ontwikkelen waarachter elke politieke partijen of burgers moeten staan.

Wij kunnen nationale doelen formuleren waarachter wij allen moeten kunnen staan. Bijvoorbeeld hoe richten wij onze Republiek politiek-bestuurlijk in. Hoe gaan wij om met de rechtsstatelijke gedachte binnen onze grenzen. Hoe gaan wij om met normen en waarden. De strategie, visie, prioriteitsstelling zullen altijd verschillen. Maar dat maakt de politiek zo interessant en levendig.

Eén partij Staat
Ik zal zeker voorstander van zijn als wij het democratische systeem van bijvoorbeeld China in Suriname willen overnemen. Daar werkt het democratische model van de basis uit en de ideologische partij voert uit wat aan beleidsvoornemens en wel op basis van geformuleerde nationale doelen bepaald is.
Echter ben ik realist genoeg om te weten dat het Chinese model van democratie in de naaste toekomst niet geïntroduceerd zal kunnen worden in Suriname om zeer uiteenlopende redenen. Wanneer partijen op basis van groepsbelangen of eng privé belang bij elkaar komen,zal niet het volk beter van worden maar de politieke elite.

Laat mij tenslotte opmerken dat ik de indruk heb dat vele partijen geen conceptuele ontwikkelingsvisies en doelen hebben geformuleerd die een lang termijn bestrijken. Dit omdat de partijen nagenoeg geen ideologische basis hebben. Tegen deze achtergrond zie ik de poging van de VHP om middels een conferentie te geraken tot een ontwikkelingsvisie. Ik denk dat het accent had moeten liggen op het formuleren van Nationale doelen dan te focussen op een ontwikkelingsvisie waarachter alle partijen moeten staan. Dit laatste is een utopie.

Bert Eersteling
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May