Ressort Welgelegen bijt spits af bij hoorzittingen Paramaribo
25 Jan 2013, 22:00
foto
Hadjradali Abdoelkarim loopt demonstratief langs het puin dat is achtergelaten op de berm van de Kropkoolstraat na het ophalen van de goot. (Foto: Samie Ramjiawan).


De hoorzittingen in Paramaribo zullen vanavond starten. Het ressort Welgelegen is als eerste ingedeeld in het programma. De ressortraad van Welgelegen heeft in de maand januari tweemaal vergaderd om zijn concept-ressortplan van 2014 af te krijgen.

Dit plan wordt vanavond gepresenteerd op het terrein van de G.H. Gennipschool in het Welgelegenproject. Het plan moet worden aangevuld met de wensen van de bevolking. Daarom is het van belang dat burgers de hoorzittingen bijwonen om zo hun bijdrage te leveren. Op de hoorzitting zullen de zeventien ressortraadsleden, alsmede hoogwaardigheidsbekleders worden voorgesteld aan het publiek.

De regionale volksvertegenwoordigers moeten de wensen en grieven van de burgers steeds meenemen in een nieuw ressortplan. Bij het samenstellen van dit plan wordt altijd rekening gehouden met suggesties en voorstellen van de omwonenden. Deze bereiken de ressortraad door het contact dat zij hebben met de burgers. De presentator zal de projecten die gerealiseerd zijn, presenteren alsmede het uit te voeren plan van 2014. De bijdrage van de burgerparticipatie zal na de hoorzitting worden aangevuld in het definitieve plan.

Slib en puin
Burgers van het ressort hebben de laatste tijd geklaagd over de wijze hoe een aannemer goten heeft opgehaald binnen het ressort en het puin op de berm heeft laten liggen. De burgers van de Kropkoolstraat en andere straten in de omgeving van deze straat zien graag dat de aannemer professioneler te werk gaat tijdens het ophalen van de goten. “Wij onderhouden en maaien de bermen en op een dag komen ze gewoon de bermen bezetten met slib en puin,” zegt bewoner Hadjradali Abdoelkarim.

Voetgangers kunnen door de troep geen gebruik maken van de bermen en in de buurt hangt er een zwavelguur. “Dit moet niet meer gebeuren. Wij zijn blij dat goten worden opgeruimd, maar niet op deze manier. Nu moeten wij zelf de boel opruimen. Anderen hebben zelf planten verloren. Het verlies van de planten is niet zo belangrijk als het stinkende puin vóór je woning”, zegt Abdoelkarim. Hij zal zijn klacht deponeren op de hoorzitting. Een ander probleem waarmee de burgers zijn geconfronteerd, is het onveilig werken door voornamelijk Chinezen. Dat ze zich niet houden aan de arbeidswetgeving zorgt niet alleen voor gevaar, maar ook hinder tijdens rustdagen en rusttijden. Er wordt tot laat in de avond gewerkt om een winkelpand binnen de kortste keren af te bouwen.

Illegale bars
Het ressort heeft ook te maken met winkeliers die ook de rol van een barman vervullen. Er worden sterke alcoholhoudende dranken verkocht voor plaatselijk gebruik. Hierdoor ontstaan er hangmensen vóór de winkels die luidruchtig muziek afdraaien, was als hinderlijk wordt ervaren. Haast bij elke supermarkt hangen mensen rond met een cup in de hand. Uit deze cup wordt er sterke alcohol gedronken. Er zullen maatregelen moeten worden getroffen om een einde te brengen aan de illegale bars in het ressort Welgelegen.

Op 28 januari zal het ressort Flora zijn hoorzitting houden en daarop volgende Pontbuiten, totdat alle 12 ressorten aan de beurt zijn geweest. Het grondgebied van de Republiek Suriname is opgedeeld in 62 ressorten. Alle ressortplannen belanden bij de districtsraden van de tien districten. Er wordt een districtsplan per district samengesteld. Uiteindelijk worden het districtsplan en de districtsbegroting ingediend bij de minister van Regionale Ontwikkeling. Dit alles is bij wet geregeld en wel binnen een bepaalde termijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May