Giskus: 'Albina wordt poort naar Europa'
25 Jan 2013, 12:00
foto
Louis Giskus, voorzitter van de SVB, (tweede van rechts) op de persconferentie.


"Albina wordt met de bouw van het multifunctioneel sportcentrum de poort naar Europa", zegt voorzitter Louis Giskus van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB). Hij zegt dat met de komst van het sportcentrum er interlandwedstrijden in Albina kunnen worden gehouden.

De bezoekende clubs hoeven dan niet meer naar Paramaribo en hoeven ook niet meer te overnachten. In de persruimte van de SVB heeft de Albina Sport Bond (ASB) donderdag een persconferentie gehouden.
Giskus is vol lof over de gedrevenheid van het huidig ASB-bestuur onder leiding van Patrick van Genderen. Gerold Pang Atjok is ondervoorzitter en Edmund Kana bekleedt de functie van secretaris. De SVB-voorman deelt mee dat dit bestuur zich vol ijver inzet voor de realisatie van dit project.

Steun KNVB
Begin september vorig jaar heeft Johan van Geijn, medewerker Internationale Projecten bij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB), zich georiënteerd op de lokatie waar het centrum moet verrijzen. Van Geijn zei tijdens dat bezoek dat hij onder de indruk was van de toewijding van de ASB-bestuursleden. Vooral de samenwerking met de overheid en het bedrijfsleven vindt hij belangrijk bij het realiseren van het project.

"Dit bestuur kan daarom rekenen op de volle ondersteuning van de SVB", benadrukt Giskus. ASB-voorzitter Van Genderen zegt dat met dit multipurpose sportcentrum wordt beoogd het aanwezige sporttalent in het grensstadje en omliggende gemeenschappen verder op een gestructureerde manier te ontwikkelen. Bij de bond zijn 1.120 sporters aangesloten, die verschillende takken van sport beoefenen waaronder voetbal, volleybal en dammen. Met de sportonderdelen slagbal, pupillen- en aspirantenvoetbal wordt binnenkort een aanvang gemaakt.

Afwachtende houding
De bond wil de opening van het sportcomplex op 11 november 2014 verrichten, want dan bestaat de ASB 45 jaar. In de eerste fase wordt het accent gelegd op het voetbalveld, de omrastering, veldverlichtingen en een tribune met ruim 300 zitplaatsen. De kosten voor deze fase zij US$ 200.000.

De KNVB komt in met het voetbal- en tennisveld, de zwembad en sporthal voor indoorspelen. Hij heeft alvast de kosten voor het projectdossier betaald. "Ze willen nog een deel op zich nemem, maar ze nemen een afwachtende houding aan om te zien wat de overheid en het bedrijfleven doen", zegt Van Genderen.

Het ontwerp is van het architectenbureau Emanuels. Het complex wordt voorzien van lodges, een parkeerterrein en zakenruimten die kunnen worden verhuurd. Het huidig speelveld bij het Akontu Velantie kazerne is niet geschikt voor topsectiewedstrijden. Sportvereniging Papatam maakt nu gebruik van het stadion van Tropin ressort voor het spelen van SVB 1ste klasse wedstrijden.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May