Melkboeren getraind in verhogen kwaliteit vee en bedrijf
24 Jan 2013, 18:00
foto
Veeteeltdeskundige Gerald Tjon A San laat zien hoe de Body Conditioner Score wordt gemeten. (Foto: LVV)


Ruim 19 melkboeren van het ressort Tamanredjo en omgeving zijn door het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) getraind in de toepassing van Good Agriculture Practices (GAP) in de Melkveehouderij. Volgens Winston Fernandes, veeteeltdeskundige en trainingscoördinator, probeert het ministerie van LVV op deze wijze landelijk de melkveehouders, tools aan te reiken om tegen lagere productiekosten efficiënter te produceren en de kwaliteit van hun veestapel te verhogen.

De training in Commewijne is de vierde geweest in de reeks van een landelijk trainingsprogramma dat in de melkproductiegebieden wordt gehouden. De volgende training is in het district Saramacca, zegt de voorlichting van LVV.

Rasverbetering en management
Bij de GAP training in Melkveehouderij wordt aandacht besteed aan rasverbetering en rassenkeuze. Ook wordt het Jersey ras bij de boeren geïntroduceerd als efficiënte melkkoe. Dit ras kan tegen lagere productiekosten per geproduceerde liter melk makelijker gehouden worden onder Surinaamse kweekomstandigheden.

In de training worden verder melktechnieken en melkhygiëne, graslandmanagement en voedingsmanagement van melkvee uitvoerig belicht. Er is ook voldoende aandacht voor uierontsteking bij melkvee en bio-veiligheidsmaatregelen in de melkveehouderij. Daarnaast leren zij technieken om onder andere het gewicht van een koe te bepalen. Aan het eind van de training worden bezoeken gebracht aan melkveebedrijven, waar de deelnemers de praktijk kunnen ervaren.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May