Opvoeren kwaliteit journalistiek, inzet SVJ-journalistenweek
24 Jan 2013, 13:30
foto
Vicepresident Robert Ameerali in gesprek met de SVJ-voorzitter Wilfred Leeuwin (links). Naast hem ACM-president Wesley Gibbings en ACM-bestuurslid Bert Wilkinson. (Foto: Raoul Lith)


Hoewel eenieder het journalistieke beroep mag uitoefenen, is het heel belangrijk dat er hoge standaarden gehanteerd worden in het vak. Journalisten moeten zich scholen om de kwaliteit te waarborgen. De voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), Wilfred Leeuwin en Wesley Gibbings, president van de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM) legden hier de nadruk op vanmorgen, bij de opening van de 'Journalisten trainingsweek' in theater Unique.

Vicepresident Robert Ameerali en Stanley Sidoel, directeur van Cultuur spraken de journalisten toe. Zij onderschrijven het belang van het vak en hebben alle steun toegezegd aan de SVJ. Wat Ameerali betreft, zijn journalisten door hun werk 'in dienst van de regering'. "Want de burgers worden geïnformeerd door de journalisten". Leeuwin zei tijdens zijn openingssessie dat journalisten natuurlijk niet in dienst zijn van de regering, maar als taak hebben om de samenleving informatie te verstrekken, die op een onafhankelijke manier is uitgezocht.

Training noodzakelijk
Leeuwin en Gibbings zeiden dat journalisten in het Caribisch Gebied over het algemeen onvoldoende gewaardeerd worden voor hun inzet en werk. Tegelijkertijd wordt ook erkend dat het beroep omlaag gehaald wordt door mensen die denken dat een pen, papier en microfoon voldoende zijn om het vak uit te oefenen. "You are working with my brains, so be careful", waarschuwde Nick Fillmore, trainer uit het Caribisch Gebied.

Tijdens de training wordt het vak vanuit verschillende invalshoeken belicht en uitgediept. Toptrainers zijn hiervoor uitgenodigd. Hoewel ruim 25 lokale journalisten zich opgegeven hadden voor de training, waren ze niet allen aanwezig tijdens de openingssessie. De training wordt zaterdagavond afgesloten. De afsluiting vindt zaterdagavond plaats met een certificaatuitreiking. Als gastheer treedt op de ambassadeur van de Verenigde Staten, Jay Anania.
Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June