Dr Paramaribo verwelkomt verbodsbeleid voor roken
24 Jan 2013, 08:00
foto


In de nieuwe anti-tabakswet, die wordt behandeld in De Nationale Assemblee, staan verregaande voorstellen om het roken tegen te gaan. De districtsraad (dr) van Paramaribo staat volledig achter het voorstel om roken in publieke ruimten, werkruimten en in het openbaar vervoer te verbieden. “Een regel kan het beste bestaan als er geen uitzonderingen hierop zijn. Roken is vernietigend voor de gezondheid en wetenschappelijk is al bewezen dat deze vorm van verslaving kan leiden tot diverse vormen van kanker, zoals mond- en longkanker, alsook hart en vaatziekten”, zegt de raad in een persbericht.

De districtsraad betreurt het dat de horeca versoepeling vraagt van de aangekondigde wet. De sector vreest dat zij verliezen zal lijden als de wet wordt doorgevoerd. Hier gaat de raad krachtig tegenin. Duizenden mensen moeten op jaarbasis betalen met hun leven voor deze kankerstokjes, geeft zij aan. Het jammerlijke in deze is, dat ook zij die niet roken, doch blootgesteld zijn aan een vervuild rookmilieu (de zogenaamde passieve rokers) het gelag moeten betalen. “Wij zien de menselijke- en maatschappelijke factor als hoogste goed in plaats van de economische.”

Verbodsbeleid welkom
De districtsraad verwerpt de economische redevoering, aangezien er volgens haar nooit een balans is opgemaakt over de meerwaarde van het roken en wat de behandeling van rokers die ziek zijn als gevolg van hun rookgedrag, de samenleving kost. Zij is ervan overtuigd dat roken leidt tot ontwrichting van de samenleving en geeft aan dat een preventief- en bewustwordingsbeleid dat tot nu toe is gevoerd door de regering op het gebied van roken, er niet in heeft geresulteerd, dat wij als samenleving zijn gestopt met roken.

“Een omschakeling naar een verbodsbeleid is daarom zeer welkom. In elk geval zal hiermee worden voorkomen, dat mensen die er een rookvrije leefstijl op na houden, worden gedwongen te buigen voor onmaatschappelijk gedrag van anderen,” zegt de districtsraad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May