Bewoners Albina vragen aandacht voor ontwatering
24 Jan 2013, 10:00
foto
De vernieuwde duiker in de weg naar het veerplein te Albina.


Bewoners van Albina vrezen dat hun percelen in de komende regentijd weer onder water zullen lopen. Het gaat om het woongebied dat wordt begrensd door de Luitenant Weyneweg en de weg naar het veerplein achter de plaatselijke RGD-poli. Het gebied ligt laag en bij zware regen en tijdens springvloed in de Marowijnerivier, zorgt het overtollige water voor een enorme overlast.

Het gaat om een probleem dat al jaren bestaat. "Dat water blijft altijd voor langere tijd liggen", zegt Jozef Harderwijk, meer bekend als Balikaka. “Eind vorig jaar is een 3-jarige peuter in de omgeving door deze wateroverlast, bijna verdronken.” Harderwijk woont al sinds 2002 in het gebied. Namens de bewoners bracht hij deze netelige kwestie onder de aandacht van Starnieuws.

Onjuiste aanpak
Harderwijk zegt dat de ontwatering van het gebied niet op de juiste manier is aangepakt. De weg achter de RGD-poli is flink verhoogd tijdens de rehabilitatie van het wegtraject van Meerzorg naar Albina. Achter de poli is een verstopte duiker vernieuwd door de wegenbouwer Dalian, die momenteel bezig is met de werkzaamheden op deze weg. Toch vrezen de bewoners van het gebied het ergste. Een andere duiker ligt namelijk te laag.

"We zijn bang dat er geen verandering komt in die situatie", zegt Harderwijk. "We hebben alarm geslagen bij districtscommissaris (dc) Theodorus Sondrejoe”. De dc heeft met een vertegenwoordiger van het directievoerend Ingenieursbureau Firm Engineering, hierover een gesprek gehad. Harderwijk was bij dit gesprek aanwezig. "De werkzaamheden zijn toch gewoon voortgezet”, geeft hij aan.

SRD 650.000
De bewoners zien graag dat de afwatering van het woongebied via de Luitenant Weyneweg naar de Anjoemarakreek loopt. Guido Koorndijk, projectcoördinator van Firm Engineering verklaart dat de ontwatering van het gebied niet valt onder de werkzaamheden van Dalian. Het aannemingsbedrijf WTEC SOLE heeft het afgelopen jaar in opdracht van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) ontwateringswerken uitgevoerd en 25 kilometer aan lozingen opgehaald. Deze werkzaamheden hebben de Staat SRD 650.000 gekost.

Martin Blenman, manager Civieltechnische Werken van DLPG 2 (Decentralisatieprogramma), geeft op een vraag van Starnieuws aan, dat er tussen RO en Openbare Werken wel afstemming is geweest over de integrale aanpak van de waterhuishouding in Albina.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May