Cassaveteelt trainers in Wageningen gecertificeerd
24 Jan 2013, 04:00
foto
Cassaveteelt in Suriname. (Foto: IAP)


Acht deelnemers die de tweedaagse train de trainers cursus cassaveteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in Wageningen met succes hebben gevolgd, ontvingen woensdag hun certificaat. Coördinator Regio West van LVV Gudo van der Kooye stelt dat deze groep nu in staat is ook andere geïnteresseerden te trainen. De deelnemers kunnen ook de cassave zelfstandig telen.

Van der Kooye zegt dat de opgedane expertise zo gauw mogelijk moet worden omgezet in productie zodat hij binnen korte tijd reeds door cassavevelden in Wageningen kan lopen. Als dit product op de juiste wijze wordt geteeld, kan cassave volgens de coördinator binnen niet al te lange tijd uitgroeien tot het nummer één landbouw exportproduct van Suriname.

Veel interesse
De trainers Kries Banarsie, Sjaak Kodabax en Soebash Ragoenath zijn getraind door het bedrijf Innovative Agro-Processing Industries NV (IAP) en hebben gedurende de twee dagen de deelnemers theoretisch én praktisch getraind in het maken van de bedden, het irrigatiesysteem en het telen van de cassave.
Van der Kooye riep de cursisten op zich te organiseren om zo makkelijker in aanmerking te komen voor hulp in de vorm van fondsen en of machines.

In Wageningen heeft het IAP informatiesessies gehouden over de cassaveteelt waarbij de interesse bijzonder groot was.
Wageningen is het eerste gebied in het westen waar deze train de trainers cursus is gehouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May