Colombia voorbereid op einde Farc-wapenstilstand
20 Jan 2013, 06:00
foto
Speciale troepen zijn ingezet om in de provincie Bolivar te zoeken naar de ontvoerde werknemers.


Het tijdelijk staakt-het-vuren van de Farc-rebellen eindigt vandaag. President Juan Manuel Santos van Colombia heeft de grootste rebellengroep van het land, Farc, gewaarschuwd om haar aanvallen niet te hervatten na het beëindigen van het wapenstilstand.

Onderhandelaars van de Farc hadden in november aan het begin van de vredesonderhandelingen in Cuba eenzijdig een wapenstilstand van twee maanden aangekondigd. De Colombiaanse regering heeft daarentegen geweigerd om haar militaire operaties te staken tijdens de onderhandelingen. Volgens de regering zou de Farc gebruik kunnen maken van het wapenstilstand om zich te herbewapenen.

President Santos zei dat de veiligheidsdiensten zijn voorbereid op een eventuele opleving van geweld, maar hij drong er bij de rebellen op aan zich te onthouden van "terreur aanslagen". Het plegen van terroristische daden is relatief eenvoudig, zei het staatshoofd. "Je zet een man met een koffer vol explosieven naast een gebouw, een bank of een winkel; dat is heel makkelijk, maar het is een teken van zwakte," zei Santos.

Vijf medewerkers
De vredesgesprekken moeten een einde maken aan het vijf decennia oude gewapend conflict. Er zijn naar schatting 600.000 mensen in Colombia gedood in deze strijd.

De veiligheidstroepen zijn ook op zoek naar vijf medewerkers van een internationale mijnbouwonderneming die vrijdag zijn ontvoerd door de op één na grootste rebellengroep in Colombia, de ELN. Er zijn 1.500 extra soldaten en politieagenten gestuurd naar het noorden van de provincie Bolivar in een poging de rebellen te omsingelen en de vrijlating van de gijzelaars te forceren, zeggen militaire functionarissen.

De vijf, twee Peruaanse staatsburgers, een Canadese en twee Colombiaanse, zijn vrijdagmorgen vroeg gegijzeld door een groep van ongeveer twee dozijn van de linkse rebellen. De ELN neemt geen deel aan de vredesbesprekingen die de Colombiaanse regering houdt met de Farc in Cuba.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May