Eerste sukadefabriek komt in Saramacca
20 Jan 2013, 02:00
foto
Stroop waarin sukade is verwerkt. Vanaf deze week verkrijgbaar in de supermarkt.


In het district Saramacca zal de eerste sukadefabriek opgezet worden. De werkzaamheden beginnen de volgende maand. Dit zegt districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani aan Starnieuws. De dc merkt op dat veel landbouwers uit het district er baat bij zullen hebben. Daarnaast zal er ook werkgelegenheid gecreëerd worden en de landbouwsector krijgt een boost.

Ruud Souverein, een van de initiatiefnemers van sukadeteelt en eigenaar van Suriname Candied Fruits NV, heeft de plannen besproken met Ramdhani. De fabriek wordt opgezet aan de Saramaccaweg te Kampong Baroe. “Er zijn reeds veertien outgrowers geregistreerd. De terreinen worden nu plantklaar gemaakt, terwijl vier arealen al in productie zijn. Momenteel wordt er in vier soorten stroop sukade verwerkt, die vanaf de deze week in diverse supermarkten te verkrijgen zullen zijn”, deelt Ramdhani mee.

Ontwikkeling in Saramacca
De dc is ingenomen met dit project. Saramacca is een agrarisch district. Daarnaast wordt er invulling gegeven aan het beleid van de huidige regering is om agro- ondernemerschap te stimuleren. Ramdhani vindt dat deze fabriek een stukje ontwikkeling zal brengen voor Saramacca, omdat veel landbouwers voordeel hieraan zullen hebben.

Souverein zegt dat velen nog niet bekend zijn met de sukadeteelt. Het is belangrijk dat dit project gecontinueerd wordt, omdat er reeds afzetmarkten in Europa en het Caribische gebied zijn benaderd.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May