Samenwerking Suriname en IDB verdiept zich
19 Jan 2013, 02:00
foto


De samenwerking tussen de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en Suriname gaat haar derde jaar in binnen het Nationaal Strategisch Plan 2011-2012. Ofschoon Marco Nicola, IDB-vertegenwoordiger in Suriname, voorspelt dat het een moeilijk jaar wordt, zegt hij optimistisch uit te kijken naar de continuering van de relatie.

“We blijven de vruchten zien van onze nauwe samenwerking met Suriname en zijn enthousiast om te werken met zo'n toegewijde partner. We versterken onze dialoog en breiden onze steun uit aan de belangrijkste economische sectoren.” Voor Nicola geldt: “Volhouden, waarbij aandacht voor de ontwikkelingsdoelen niet uit het oog moet worden verloren.”

De aangegane relatie na de goedkeuring van het Nationaal Strategisch Plan 2011-2012 van de regering, heeft zich volgens de IDB gedurende 2012 verder verdiept. In 2011 keurde de IDB US$ 300 miljoen goed voor Suriname, waarvan US$ 80 miljoen was bestemd voor middellange termijn leningen.

Kennisontwikkeling
De allocatie van het geld was het gevolg van de goedkeuring die de IDB gaf aan het Nationaal Strategisch Plan 2011-2015 van Suriname. In het plan is ook modernisering van de financiële sector, versterking van de openbare financiën en bevordering van de mechanismen voor sociale bescherming opgenomen. De samenwerking van beide partners is in 2012 verder gecontinueerd.

Zo zijn er leningen verstrekt voor structurele aanpassingen in de energiesector en management van de openbare investeringen. Voor onderwijs en transport is een lening van US$ 53,7 miljoen verstrekt. Aan subsidies en technische bijstand in de landbouw-, energie- en sociale sector is de IDB ingekomen met US$ 1,7 miljoen.
Ook in de particuliere sector is de IDB vorig jaar actief geweest. Binnen het Multilaterale Investeringsfonds heeft het instituut US$ 2,7 miljoen goedgekeurd voor technische bijstand voor de kleinschalige landbouw, micro-franchising en elektrificatie van het binnenland.

Het partnerschap in 2012 heeft zich gekenmerkt door kennisontwikkeling en kennisverspreiding. De IDB heeft de opleiding van meer dan 100 ambtenaren gefaciliteerd. Ze zijn onder andere getraind in projectmanagement, inkoop en financieel beheer.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May