Coöperatie Kwatta krijgt landbouwmachine van LVV
18 Jan 2013, 21:50
foto
Minister Hendrik Setrowidjojo overhandigt een landbouwmachine aan Wim Bajnath, voorzitter van de landbouwcoöperatie Kwatta. (Foto: Raoul Lith)


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft de Landbouwcoöperatie Kwatta en omgeving een landbouwmachine geschonken. Het gaat om een tweewielige trekker om landbouwarealen te ploegen en bedden te maken. De machine is daarnaast ook in staat de arealen te egaliseren. Samen zal gewerkt worden aan productieverhoging en verdere technische ondersteuning vanuit het ministerie. Wim Bajnath, voorzitter van de coöperatie en directeur Gerrit Breinburg tekenden in aanwezigheid van minister Setrowidjojo van LVV de samenwerkingsovereenkomst.

Onderdirecteur Landbouw Soeresh Algoe zegt dat de landbouwcoöperatie Kwatta een van de grootste organisaties is die invulling geeft aan de doelen van het ministerie. Deze coöperatie heeft in 2010 landbouwgrond gekregen. Daarvan is nu iets meer dan vier hectare in cultuur gebracht. Met de aanschaf van de machine verwacht minister Setrowidjojo dat de productie zal worden verhoogd. De bewindsman zegt dat samenwerking een van de beleidsuitgangspunten is van het ministerie. Hij, Algoe en Bajnath onderstrepen dat samenwerking de basis is voor groei en ontwikkeling. Overigens is de mechanische van de landbouw een stimulans voor jonge generatie landbouwers.

Innovatie belangrijk
Bajnath zegt dat door de innovatie gewerkt kan worden aan de opdracht om Suriname de voedselschuur van de regio te maken. Hij verzekert dat met deze machine de productie zal worden opgevoerd. De coöperatie heeft nu ruim 400 leden die erg actief zijn en een bestaan hebben in de landbouwsector. Hij er trots op dat vanuit de Wereldvoedselorganisatie FAO heeft aangegeven dat landbouwcoöperaties de sleutel zijn voor het voeden van de wereldbevolking. De coöperatie betaalt uit haar winsten jaarlijks tussen de SRD 35.000 en 40.000 aan inkomstenbelasting aan de staat. Bajnath heeft Setrowidjojo het verzoek gedaan voor enige vrijstelling waardoor de coöperatie meer geld ter beschikking heeft om in haar projecten te investeren.

Breinburg en Setrowidjojo hebben gewezen op het belang van stimuleren van de agrarische sector en het aangaan van samenwerkingsverbanden. “Zonder boeren kan het ministerie niet bestaan”, zegt de bewindsman. Het vorige jaar is al een soortgelijke samenwerkingsovereenkomst getekend met andere coöperaties. Met scholen zijn 32 tuinbouwprojecten opgezet. Breinburg hoopt dat de coöperatie zodanig werk levert waardoor een tweede machine kan worden aangeschaft. De machine heeft een waarde van euro 7000.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May